Gyanús drónok jelentek meg német kiképzőközpontok felett

A drónok olyan támaszpontok felett jelennek meg, ahol ukrán katonákat képeznek ki a Leopard 1-es német tankok kezelésére. A német hadsereg gyanúja szerint a fel-felbukkanó drónok kémdrónok lehetnek, amik az orosz kormánynak és hadseregnek gyűjtenek információkat. 

2024. január 7., 19:28

Szerző:

A Bild értesülései alapján a 444 arról írt, hogy hetente tűnnek fel gyanús drónok német laktanyák és támaszpontok felett, a Bundeswehr pedig tehetetlennek látszik. A lap szerint főleg ott bukkannak fel látni sűrűn drónok (néha egyszerre több is), ahol ukrán katonákat képeznek ki a Leopard 1-es német tankok kezelésére.

A német hadsereg gyanúja szerint a fel-felbukkanó drónok kémdrónok lehetnek, amik az orosz kormánynak és hadseregnek gyűjtenek információkat az ukránok kiképzéséről, de eddig egy drónt sem sikerült elfogni. A hadsereg már 2022 októbere óta tud a problémáról, és azóta kiképezte a katonai rendészetet a német gyártású HP 47-es drónzavaró berendezések használatára. Ezek elvileg földre tudják kényszeríteni a drónokat, de úgy tűnik, a rendszer nem funkcionál makulátlanul.

A Bundeswehr novemberben munkacsoportot alakított, hogy kezelje a helyzetet, de ez még nem működik, mivel Németországon belül kell kezelni a problémát, így a Belügyminisztériumnak tisztáznia kell, milyen hatóságnak kellene fellépnie a drónokkal szemben. Két hónappal később még mindig nincs kézzelfogható eredmény, a hadsereg mihamarabbi drónstratégiát sürget.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Fotó: alexman89 via Pixabay)