06:50 - 09:00

MOST: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Gulyás Gergely szerint a néppárt nem jobboldali párt

A bajor CSU elnöke tegnap a Fidesz és az EPP közötti konfliktusra utalva arról beszélt, a Fideszt nemcsak a frakcióból, hanem a néppártból is ki kellene tenni.

2021. március 6., 14:14

Szerző:

„A Fidesz nem ment keresztül pálforduláson, mint az Európai Néppárt” – közölte  Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI-vel a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökének tegnapi nyilatkozatára reagálva.

Markus Söder CSU-elök a Süddeutsche Zeitung című lapnak nyilatkozva egyebek mellett azt mondta: „egyértelmű irányvonalra és világos pályára van szükség", és a „függőjátszmát az EPP-ben” be kell fejezni, utalva arra, hogy a Fidesz egyelőre csak felfüggesztette a tagságát az EPP-ben, és nem a párcsaládból, csak a frakcióból lépett ki.

Söder, aki bajor tartományi miniszterelnökként is működik, hozzátette: „Azzal a bejelentéssel, hogy újjá akarja építeni az európai politikai jobboldalt, „a Fidesz végül is elbúcsúzott az EPP-től, kereszténydemokrata értékeitől és fundamentumától". „Az utazókat nem szabad megállítani” – fogalmazott a német kereszténydemokrata pártvezető.

Söder szerint „természetesen folytatni akarják az együttműködést Magyarországgal, de a jövőben a pártoknak a maguk útját kell követniük”. Mert az EPP „a középosztály pártja és nem jobboldali párt”, hozzátéve, hogy a Fidesszel a egyszerűen már nem tudnak pártszerű közösséget vállalni.

Gulyás Gergely az elmondottakra úgy reagált, a Fidesz éppen azért döntött az EPP-frakciójából való kilépésről, hogy véget vessen az évek óta tartó függő helyzetnek. Hozzátette, egyetértenek a bajor miniszterelnök azon megállapításával, hogy az EPP már nem jobboldali párt. Ez az, ami miatt a Fidesz és az EPP útjai elválnak egymástól.

Gulyás Gergely szerint jól mutatja az EPP pálfordulásának mértékét, hogy annak idején Franz Josef Strauss legendás bajor miniszterelnök, aki több mint negyedszázadon át volt a CSU elnöke, még azt mondta, a CSU-tól jobbra már csak a fal lehet.

A miniszter az MTI kérdésre elmondta, a Fidesz EPP-tagsága már csupán technikai kérdés, a frakcióval történő szakítás volt az első fontos lépés.

Hozzátette: mára a néppárt nem csupán megtagadta a korábbi Helmut Kohl-i, vagy a Franz Josef Strauss-i örökséget, de a soraiban sem tud megtűrni olyan pártokat, amelyek világosan kiállnak a migráció ellen és úgy gondolják, a hagyományos családmodellnek és a családpolitikának kiemelt jelentősége van.

Gulyás hozzátette, Markus Söderrel egyetért abban, hogy a jó államközi kapcsolatoknak nem szabad megszenvedniük azt, hogy a jövőben különböző pártcsaládhoz tartoznak majd az uniópártok és a nagyobbik magyar kormánypárt.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)