The Guardian: Orbán folyamatosan fenntarthatja a rendkívüli jogrendet, nem pazarolhatja el a válság okozta lehetőséget

2020. március 30., 06:06

Szerző:

Kemény hangú szerkesztőségi cikket közölt a magyar felhatalmazási törvény szavazásához időzítve a brit The Guardian. Mint írják, a világjárvány lehetővé tette Orbánnak, hogy a kritikusokat és a politikai ellenzékét partvonalon kívülre tegye. 

Előfordulnak olyan indokoltnak tűnő helyzetek, amikor rendkívüli hatalmat kap egy-egy vezető, ám az alkotmányos gyakorlat felfüggesztését jellemzően szigorú határidők mentén szabják meg. Ilyen vonatkozik Boris Johnson brit, vagy Emmanuel Marcron francia elnökre, akik megkapták a rendkívüli hatásköröket, emlékeztet a lap.

Ugyanakkor Magyarországon más a helyzet. A lap felhozza, hogy Orbán az elmúlt években megerősítette a hatalmát: a bíróságok, a média, a civilszervezetek szabadságát is korlátozta. Most pedig nem engedheti, hogy 

„a válság okozta lehetőséget elpazarolja”

Koronavírus - Az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: Kovács Tamás

A magyar miniszterelnök a koronavírus kapcsán beterjesztett felhatalmazási törvény elfogadása esetén 

egy személyben és kontroll nélkül kormányozhat, felülbírálhat jogszabályokat, sőt a választásokról is dönthet.

A Fidesz képviselői döntik el, hogy mikor vége a jelenlegi vészhelyzetnek, amely a „megfelelő” parlamenti háttérrel, akár folyamatosan fenntarthatja a kontroll nélküli állapotot.

A világjárvány kezelése szigorú, egyéni szabadságjogokat is korlátozó intézkedéseket igényel, ezt pedig nem csak Orbán vette észre. Azerbajdzsán elnöke, Ilham Alijev azonnal az ellenzéki csoportok ellen lépett fel, Benjamin Netanyahu pedig rendelettel késleltette a korrupciós vádakkal kapcsolatos tárgyalásának megkezdését, Donald Trump pedig, ha óvatosan is, de elkezdte háborús elnöknek pozicionálni magát.

(A hvg.hu nyomán)