Betiltatná az EU a kisállatpiacokat

Vannak olyan országok, akik nem repesnek az ötlettől.

2022. február 9., 13:19

Szerző:

Az Európai Unió (EU) szeretné elérni, hogy világjárványról szóló globális megállapodás szülessék, melynek részeként betiltanák a kisállatpiacokat, és jutalmaznák vírusok felderítését – jelentette szerdán az Euractiv brüsszeli hírportál.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 194 tagja tavaly decemberben egyezségre jutott arról, hogy a világszervezet alapokmányával összhangban meg kell kezdeni egy olyan egyezmény megszövegezését, illetve megtárgyalásának folyamatát, amelynek célja a világjárványok hatékonyabb megelőzése, illetve a jobb felkészültség és reagálás  a további esetleges világjárványokra. Ennek keretében az EU olyan globális megállapodást szorgalmaz, amelynek célja az új világjárványok megelőzése, és amely magában foglalná a vadon élő kisállatok piacának betiltását, valamint az új vírusok vagy vírusváltozatok bejelentését ösztönző intézkedéseket.  

A nemzetközi tárgyalófelek szerdán találkoznak először, hogy előkészítsék a tárgyalásokat a lehetséges szerződésről, mondta egy meg nem nevezett EU-s képviselő. Elmondása szerint a cél az, hogy augusztusig megszülethessen az előzetes megállapodás. Brüsszel eddig nehezen tudta megszerezni az Egyesült Államok és néhány más ország teljes körű támogatását az új szerződéshez.

Néhány nagy tagállam ugyanis azt szeretné, hogy a megállapodás ne legyen kötelező érvényű.

Az EU által a készülő megállapodásban azt kívánják rögzíteni, hogy a kisállatpiacokat fokozatosan zárják be. Az esetleges fertőzések gyors felderítése és az eltussolás elkerülése érdekében pedig kulcsfontosságúnak tartják az új vírusok bejelentését ösztönző intézkedéseket is. Az uniós tisztségviselő szerint az ösztönzők közé tartozhatna a garantált hozzájutás az új vírusok ellen kifejlesztett gyógyszerekhez és vakcinákhoz, amelyeket a szegényebb nemzetek a mostani világjárvány idején nehezen tudtak gyorsan beszerezni, mivel a gazdagabb államok siettek maguknak biztosítani a készleteket, írja az MTI.

Azok az államok, amelyek új vírust észlelnek és jelentenek, azonnali támogatást is kaphatnának, amely magában foglalná orvosi felszerelések szállítását a globális készletekből. A globális megállapodásról tartott szerdai megbeszéléseken a világ főbb régióit képviselő hat ország – Japán, Hollandia, Brazília, Dél-Afrika, Egyiptom és Thaiföld – küldöttjei vesznek részt, közölték uniós tisztviselők. Közülük Brazília azt akarja elérni, hogy a szerződés ne legyen kötelező érvényű.

Az EU viszont, amelyet Hollandia képvisel, jogilag kötelező érvényű kötelezettségeket kíván bevezetni. Az Egyesült Államok pedig szeretné megerősíteni az átláthatóságot fokozó szabályokat, és gyors hozzáférést kíván biztosítani a WHO számára a járványok kitörésének helyszíneihez. Az új járványok megelőzését célzó, a kisállatok piacára összpontosító intézkedések ötlete először a Szolomon Paszi volt bolgár külügyminiszter által vezetett csoport 2020 áprilisában ismertetett nyílt levelében merült fel, amelyben európai egészségügyi védőpajzs kialakítását kezdeményezték.

(Kiemelt képünk illusztráció. A világjárvány egy éve alatt, 30 százalékkal emelkedett a debreceni E-pet díszállat kereskedés forgalma. Az otthoni munkavégzés és a kijárási korlátozások miatt vélhetően több időt töltenek kedvenceikkel a hobbi akvaristák, kisállat tartók. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.