Gázfeldolgozó fölött cikázó drón miatt vizsgálódik a norvég rendőrség

Szemtanúk beszámolója szerint drón repült át a Norvégia délnyugati részén található Kaarstoe gázfeldolgozó fölött, a rendőrség pénteken vizsgálatot indított az ügyben – írta a Stavanger Aftenblad című helyi napilap.

2022. október 14., 09:36

Szerző:

Az átrepüléssel valószínűleg megsértették a biztonsági előírásokat – tette hozzá az újság. Kaarstoénél katonák állomásoznak. A norvég hatóságok az Északi Áramlat gázvezetékek elleni szabotázsakciót követően megerősítették az olaj- és gázlétesítmények védelmét.

Az olajbiztonságért felelős norvég hatóság még a szeptember végi támadások előtt figyelmeztette az energiavállalatokat, hogy vigyázzanak az azonosítatlan drónokkal. Csütörtökön telefonos fenyegetés érte a Nyhamna gázüzemet, Európa egyik legnagyobb energiaexporttal foglalkozó létesítményét.

Az ukrajnai háborút követően Norvégia Európa legnagyobb gázellátójává vált.

(Kiemelt fotónk: A Statoil gázfeldolgozó üzeme Kaarstoe-ban via AFP. Fotó: Igor Gedilaghine)

Tegnap 17:26

Az Európai Uniónak (EU) védenie kell külső határait, csak a valódi menekülteket kell befogadnia – hangsúlyozta Giorgia Meloni olasz kormányfő az Európai Konzervatívok és Reformerek európai parlamenti frakció Varsói Csúcs (Warsaw Summit) című konferenciáján szombaton lejátszott videóüzenetében.

Észtország nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvető rendszerekkel (HIMARS) bővíti védelmi rendszerét, a 70-300 kilométeres hatótávolságú, amerikai fegyverrendszerek várhatóan 2024-ben érkeznek az országba – közölte az észt védelmi minisztérium szombaton.