Gáz van Pozsonyban – Heves viták a város közepére tervezett LNG-terminál miatt

Cseppfolyósított földgáz tárolására alkalmas komplexum épül a tervek szerint a pozsonyi kikötőben EU-s forrásból. A környezetvédelmi miniszter megadta az engedélyt, a Greenpeace szerint a beruházás értelmetlen és bukásra van ítélve. A szlovák zöldtárca vezetője bírálta az oroszellenes szankciókat. 

2024. január 8., 10:21

Szerző:

Hamarosan megépülhet az első LNG-terminál Szlovákiban. A cseppfolyósított földgáz tárolására alkalmas komplexum a pozsonyi teherkikötőben, a városközpont közelében kaphat helyet. A környezetvédelmi miniszter megadta az engedélyt, környezetvédők azonban tiltakoznak a beruházás ellen, mivel úgy vélik, az építkezés veszélybe sodorhatja a Párizsi Megállapodásban vállalt klímacélok teljesítését – írja az infostart. 

Tomáš Taraba szlovák környezetvédelmi miniszter megerősítette, hogy Szlovákia első LNG-terminálja a pozsonyi Kikötői híd szomszédságában épülhet meg, a Duna által körülölelt 5500 m2-es területen. A tárcavezető támogatja a beruházást. Azzal érvel, hogy a teherhajóval szállítható cseppfolyósított földgázzal kell pótolni az Oroszországot sújtó szankciók miatt kieső földgáz behozatalát.

„Nem én találtam ki azokat az oroszellenes szankciókat, amelyek ártottak nekünk”

– jegyezte meg a szlovák zöldtárca vezetője.

A gázipar szlovákiai képviselői üdvözlik a terminálról szóló terveket, szerintük a beruházás segít diverzifikálni Szlovákia energiaellátását. A környezetvédők viszont tiltakoznak. Katarína Juríková, a Greenpeace Slovakia vezetője is azt mondta, nincs értelme beruházásokat végrehajtani egy olyan területen, ami bukásra van ítélve.

„A legutóbbi globális klímacsúcs egyértelmű jelzést küldött, hogy a fosszilis tüzelőanyagoknak leáldozott”

– jelentette ki Juríková, aki szerint a környezetvédelmi miniszter érvelése nem változtat azon a tényen, hogy az új infrastruktúra kiépítése ellentétes a Párizsi Megállapodásban vállalt klímacélokkal.

(Kiemelt képünk illusztráció. A vegyiparban világszerte vezető szerepet betöltő DOW Chemical Company kikötői létesítményei az észak-németországi Stade ipari kikötőjében, az Elba folyó mentén 2022. április 12-én. Fotó: Axel Heimken / AFP)

07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.

2024. május 19., 10:30

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.