Nem kapott kegyelmet a pedofil Gary Glitter

Gary Glitter, az egykori popsztár még feltételesen sem lehet szabadlábon. A pedofil énekest egyszer már feltételesen kiengedték a börtönből, és máris „érdeklődött szexuálisan” kiskorú lányok iránt. 

2024. február 7., 18:38

Szerző:

Elutasította a bíróság a gyermekek elleni szexuális bűncselekményekért – pedofíliáért – elítélt Gary Glitter szabadlábra helyezési kérelmét. Paul Francis Gadd, ismertebb nevén Gary Glitter, egykori angol énekesről van szó, aki az 1970-es és 1980-as években szerzett hírnevet és sikert. Gary Glitter azonban már korábban is többször összeütközésbe került a törvénnyel pedofil bűncselekmények miatt.

Glitter bűnei egészen az 1970-es évekig nyúlnak vissza, miután a Jimmy Savile-botrány nyomán elindították a Yewtree hadműveletet. Gary Glitter először 1990-ben került börtönbe, miután több ezer, gyermekbántalmazást ábrázoló képet találtak nála. 2002-ben szabadult, elköltözött Kambodzsába, onnan kitoloncolták szexuális erőszak vádjával – írja a 444. 2006 márciusában elítélték két, 10 és 11 éves lány bántalmazása miatt Vietnamban, és két és fél év börtönbüntetésre ítélték. Majd 2015-ben 16 évet kapott három iskolás lány szexuális bántalmzása miatt az Egyesült Királyságban. 2023-ban, büntetése felének letöltésekor helyezték feltételesen szabadlábra. Nem sokáig tartott. 

Gary Glitter akkor is kislányok után kajtatott, amikor feltételesen kiengedték a börtönből 

Az indoklás szerint Gadd továbbra sem empatizál áldozataival. A bizottság „megállapította, hogy a bűncselekmény elkövetésének ideje alatt, és amíg szabadlábon volt, Gadd szexuálisan érdeklődött kiskorú lányok iránt”. A bizottság szerint a fogva tartás ideje alatt Gadd nem mutatott előrelépést, ezért „a testület inkább úgy ítélte meg, hogy megfelelő helyen van őrizetben”. Az akkor 78 éves egykori popsztár mindössze hat hétet töltött a rácsokon kívül. Gyorsan visszakerült a börtönbe, miután megszegte a szabadlábra helyezés feltételeit: kislányok után érdeklődött. 

Gadd nem vett részt semmilyen programban a börtönben, és továbbra is tagadja, hogy szexuális érdeklődést mutatott volna a gyermekek iránt – írja a BBC.  Richard Scorer ügyvéd, aki Gadd egyik áldozatát képviseli, azt mondta a Press Association hírügynökségnek: „Ez a helyes döntés, és véleményünk szerint az egyetlen olyan döntés, amelyet a feltételes szabadlábra helyezési bizottság meghozhatott volna. 

„Minden, amit Gadd/Glitterről tudunk, azt jelzi, hogy továbbra is veszélyt jelent a gyerekekre, és soha nem mutatott lelkiismeretfurdalást.”

Van segítség! Ingyenes és a nap 24 órájában hívható az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat a 06-80-20-55-20-as telefonszámon, ahol segítenek a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, a prostitúció és az emberkereskedelem áldozatainak.

(Kiemelt képünkön: A brit Metropolitan Police Service (MPS) által 2015. február 6-án Londonban kiadott kéziratban látható Gary Glitter brit egykori popsztár - valódi nevén Paul Gadd - őrizetbe vételi fényképe, akit 2015. február 5-én hat szexuális zaklatásért ítéltek el. Fotó:  AFP PHOTO / METROPOLITAN POLICE SERVICE)

Tegnap 20:42

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.

Hatalmas balhé volt Brüsszelben az EU mezőgazdasági politikája miatt. Belga, holland, francia és olasz termelők is részt vettek azon demonstráción, melyen Brüsszel utcáit gyakorlatilag elöntötte a trágya. Égtek a gumiabroncsok és a tüntetők a rendőrségi sorfalat is áttörték. 

Petr Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg visegrádi partnereit – Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A cseh miniszterelnök nem különösebben rajong Orbán Viktorért. A V4 -csúcstalálkozó központi témája Ukrajna támogatása.