Füstfáklyákkal okozott kisebb tüzet az ellenzék az albán parlamentben

Ismét megzavarták az albán parlament ülésszakát a Szocialista Párt vezette kormány „tekintélyelvű hatalma” ellen tiltakozva.

 

2023. november 20., 17:07

Szerző:

Az ellenzéki Demokrata Párt képviselői székblokádot építettek az ülésterem közepén, füstgyertyákat gyújtottak, amikor Edi Rama kormányfő megérkezett és leült szavazni a jövő évi költségvetésről. A demonstráló politikusokat az országgyűlésre kirendelt testőröknek kellett távol tartaniuk a kabinettagoktól – írta a 444.hu.

A kormányzó Szocialista Párt (PS) – ami 74 képviselőt küldött a 140 tagú törvényhozásba – gyors szavazással, 5 perc alatt lezárta az ülésszakot. Az egyik meggyújtott füstgyertya miatt kisebb tűz keletkezett, amit az ellenzéki képviselők oltottak el.

Az ellenzék parlamenti bizottságot szeretne felállítani Edi Rama és más vezető kormánytisztviselők feltételezett korrupciós ügyeinek kivizsgálására, de a szocialisták szerint a bizottság megalakítása nem felelne meg az alkotmányos feltételeknek – tette hozzá a portál. Gazmend Bardhi ellenzéki képviselő kijelentette: „azért küzdünk, hogy megmutassuk: a parlament nem képviseli az albánok érdekeiket”.

Bledar Cuci belügyminiszter, a szocialisták parlamenti frakcióvezetője viszont azzal érvelt, hogy a tiranai kormány az eddigi legnagyobb költségvetést készül elfogadni, ami duplája a szocialista vezetés hatalomra kerülésekor elfogadott 2013-as büdzsének. „Egy demokráciában az ellenzék alternatívákkal, nem füstgyertyákkal kommunikál” – mondta.

A rendbontás októberben kezdődött, két nappal azután, hogy korrupcióval vádolták meg Sali Berisha volt miniszterelnököt, a Demokrata Párt elnökét egy földvásárlási programmal összefüggésben. Az ügyben a tiranai ügyészség folytat vizsgálatot.

(Kiemelt kép: az ellenzéki pártok parlamenti képviselői székeket helyeznek az emelvény elé és füstbombákat gyújtanak, hogy megzavarják a 2024-es költségvetés tárgyalására tervezett parlamenti ülést az albániai Tiranában 2023. november 20-án. Fotó: Olsi Shehu / Anadolu via AFP)

 

12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).