Nem koronázták meg, mégis trónra lépett X. Frigyes, az új dán király

Elfoglalta a dán trónt X. Frigyes. Az új királyt a miniszterelnök kiáltotta ki a parlament erkélyéről. 

2024. január 14., 18:51

Szerző:

Ötvenkét éves uralkodása után vasárnap hivatalosan is lemondott trónjáról II. Margit Dánia 83 éves királynője, hogy legidősebb, 55 éves fia X. Frigyes néven elfoglalhassa azt, a történelmi eseményt a fagypont körüli hőmérséklet ellenére tízezrek követték a világ egyik legrégebbi monarchiájaként ismert hatmilliós lélekszámú skandináv ország fővárosában, Koppenhágában – írja a Reuters nyomán a Népszava.

A dánokat meglepte a királynő szilveszteri bejelentése, ami azt jelentette, hogy csaknem 900 év után ő lesz az első dán uralkodó, aki önként lemond a trónról. Ennek előzménye, hogy II. Margit 2023 februárjában hátműtéten esett át. 

Az utódlás most vasárnap abban a pillanatban vált hivatalossá, amikor Margit királynő aláírta a lemondó nyilatkozatát az államtanács ülésén a parlamentben. Dániában nincs koronázás, az új királyt később Mette Frederiksen miniszterelnök kiáltotta ki a parlament, a Christiansborg kastély erkélyén, így:

„Éljen X. Frigyes király!”

(Kiemelt képünk: Mette Frederiksen dán miniszterelnök kihirdeti X. Frederik dán király trónra lépését a koppenhágai Christiansborg-palota erkélyéről 2024. január 14-én. Fotó: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix / AFP)