Franciaországban 15 év szabadságvesztésre ítéltek egy dzsihadistát, aki Szíriában harcolt

Egy észak-franciaországi kisvárosból csatlakozott az Iszlám Államhoz. vádlói szerint kirívóan szélsőséges volt.

2022. május 12., 12:06

Szerző:

A francia igazságszolgáltatás 15 év szabadságvesztésre ítélt egy férfit, aki 2013-ban Szíriába utazott harcolni az iszlamisták oldalán. A bíróság úgy ítélte meg: a négyévi szíriai tartózkodás igazolja, hogy teljesen magáénak vallja a dzsihadista ideológiát.

A 31 éves Amar Felouki elleni vádakat - amelyek egy részét a gyanúsított elismerte - a bíróság „szélsőségesen súlyosnak” minősítette a szerdán kimondott ítéletben. Kiemelte, hogy a vádlott négy évet maradt Szíriában, és ebből legalább egy éven át egy terrorcsoport, az al-Kaidához köthető an-Nuszra Front tagjaként harcolt.

„Ez bizonyítja, hogy magáénak vallotta a dzsihadista ideológiát” - hangsúlyozta David Hill, a különleges esküdtszék elnöke.

Az ítélet kimondja, hogy a vádlott leghamarabb tíz év múlva kérheti büntetésének felülvizsgálatát vagy enyhítését.

Az észak-franciaországi Villeneuve-d'Ascq-ból származó férfit terrorista bűnszövetkezésben való részvétellel vádolták, amiért 2013 szeptemberében Törökországon át Szíriába utazott egyik unokatestvérével és két barátjával. Négyük közül egyedül a vádlott tért haza élve Franciaországba.

Amar Felouki sem a szüleinek, sem terhes feleségének nem mondta meg, hova utazik. A perben elismerte, hogy az internetes propaganda hatására döntött úgy, hogy Szíriába megy a Bassár el-Aszad elnök vezette rezsim ellen harcolni, valamint azért hogy „alkalmazza a saríát”, az iszlám jogrendszert. Azt állította, hogy 2014 végén súlyosan megsebesült, s attól kezdve nem vett részt a harcokban, hanem három éven át egy Korán-iskolában élt Darkus településen, Szíria északi részén, a török határ közelében.

Amar Feloukit 2017 szeptemberében a török hatóságok letartóztatták, amikor átlépte a szíriai-török határt, s 2018 májusában hazatoloncolták Franciaországba.

A perben a nemzeti terrorelhárítási ügyészség 18 év börtönbüntetés kiszabását kérte, s azt hangsúlyozta, hogy Amar Felouki nem tagadta meg dzsihadista elköteleződését. A vádhatóságot nem győzte meg a gyanúsított beszámolója, miután kevéssé tartja valószínűnek, hogy az an-Nuszra Front terrorcsoport három évig engedte egy harcképes tagjának, hogy ne vegyen részt a harcokban.

"Négy év egy terrorszervezetben kifejezetten hosszú" - hívta fel a figyelmet az ügyész, aki szerint ez az időtartam annak a jele, hogy a vádlott teljesen elsajátította az iszlamisták harci technikáját, és elfogadta a szabályaikat. Az ügyészség sajnálatának adott hangot amiatt, hogy a vádlott nem volt hajlandó pszichológiai vizsgálaton átesni az előzetes letartóztatása alatt.

A védelem még nem döntött arról, hogy fellebbez-e az ítélet ellen.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: Morteza Nikoubazl / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

 

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

2024. május 20., 07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.