Franciaország határvédelmi segítséget nyújtana Görögországnak és Bulgáriának

2020. március 2., 08:07

Szerző:

Franciaország kész segítséget nyújtani Görögországnak és Bulgáriának a határok védelméhez egy újabb migránsválság megelőzése érdekében, közölte Emmanuel Macron francia államfő vasárnap éjjel Twitter-üzenetben.

"Teljességgel szolidárisak vagyunk Görögországgal és Bulgáriával, Franciaország kész hozzájárulni a műveleti segítségre és a határok megvédésére vonatkozó európai erőfeszítésekhez. Együtt kell cselekednünk, hogy elkerülhessük a humanitárius és migrációs válságot

 - írta Macron.

Süleyman Soylu török belügyminiszter vasárnap Twitter-üzenetben azt írta, hogy több mint százezer illegális bevándorló kelt át a török határokon az Európai Unió tagállamaiba. Athén és Szófia is cáfolta ezt a közlést. Görögország és Bulgária is megerősítette határvédelmét, miután Ankarában pénteken közölték, hogy Törökország "már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket", és megnyitják a határokat az Európa felé igyekvők előtt.

Nótisz Mitarákisz görög bevándorlási és menekültügyi miniszter vasárnap arról számolt be, hogy a rendőrség és hadsereg 9600 illegális határátlépést akadályozott meg Törökországból az Évrosz határfolyó mentén. A görög-török határnál könnygázt is bevetettek a kődobáló migránsok ellen. Athén azt állítja, hogy Törökország nemcsak nem tartóztatja fel a migránsokat, hanem aktívan segíti őket abban, hogy elérjék a határt.