Folytatódik a sztrájk: kapnak ugyan béremelést a román pedagógusok, de nem eleget

Elfogadta csütörtöki rendkívüli ülésén a román kormány a pedagógusoknak havi 1000 lej (75 ezer forint), a tanügyi kisegítő személyzetnek pedig 400 lej bruttó béremelést bevezető sürgősségi kormányrendeletet, a román vezetők szerint ezzel a pedagógusok minden követelése teljesült, véget kell vetniük a május 22-e óta tartó általános sztrájknak.

2023. június 1., 18:46

Szerző:

A tanügyi szakszervezetek vezetői azonban csütörtökön is azt mondták, a sztrájk folytatódik, mert a kormány által immár megszavazott idei béremelés a kezdő tanárok esetében sem éri el a követelt 25 százalékot, a 2024-től hatályba lépő új közalkalmazotti bértörvényt pedig – ha eleget is tenne annak a követelésnek, hogy a tanári bértábla az országos átlagbérnél kezdődjék – a kormány nem azonnal, hanem három év leforgása alatt akarja gyakorlatba ültetni, amit nem tudnak elfogadni.

Az Agerpres hírügynökség által idézett érdekképviseleti vezetők emlékeztettek arra, hogy a romániai orvosok megkapták a kért teljes béremelést, amikor az egészségügyet kiemelt fontosságú ágazattá nyilvánították 2018-ban. A tanügyi alkalmazottak ugyanezt akarják – szögezték le.

Nicolae Ciucă miniszterelnök a sürgősségi rendelet elfogadása miatt összehívott rendkívüli kormányülés elején a gyermeknapra és az oktatáshoz fűződő alkotmányos jogra hivatkozva próbálta jobb belátásra bírni a sztrájkoló tanárokat. Elismerte, hogy a kormány nem tudja egyetlen határozattal jóvátenni az oktatási rendszerben 30 év alatt felgyülemlett igazságtalanságokat és egyenlőtlenségeket, de szerinte a csütörtöki sürgősségi rendelet radikálisan megváltoztatja a tanügyi bérezés rendszerét, amely mintegy 330 ezer alkalmazottat érint.

„Románia ma már nem engedheti meg magának, hogy a tanárokat és a diákokat távol tartsa az iskolától. Ezek nagyon fontos pillanatok a nyolcadik osztályos gyermekek számára, fontos pillanatok a középiskolát befejező fiatalok számára, akiknek érettségi vizsgát kell tenniük” 

– figyelmeztetett a kormányfő.

A kormányinfón Ligia Deca oktatási miniszter elmondta: amennyiben a tiltakozás folytatódik, nem lehet elkerülni a záróvizsgák átütemezését vagy a tanév meghosszabbítását.

Az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján Chișinăuban tartózkodó Klaus Iohannis államfő román újságírók kérdésére reagálva úgy értékelte: miután a kormány meghozta az 1000 lejes béremelésről szóló rendeletét, a pedagógusoknak nincs miért folytatniuk a sztrájkot. Kifejezte reményét, hogy az ortodox pünkösd után, kedden visszatérnek a katedrára, ugyanakkor élesen bírálta a szakszervezeteket.

„Másfelől hogyan merészeli bárki is veszélyeztetni a záróvizsgákat? Egy egész korosztály érettségizik most, egyetemre készül, miért akarjuk nehéz helyzetbe hozni őket? Egy másik (nyolcadik osztályt végző) korosztály a képességvizsga előtt áll. Mindent megkaptak, amit követeltek, milyen alapon folytatnák a sztrájkot? Lehet, hogy a szakszervezetek országos vezetői nem értenek szót a megyei vezetőkkel, de a tanárok érteni fogják ezt a jelzést” – idézte az államfő szavait a román állami hírügynökség.

Az Agerpres szerint a tanügyi dolgozók béremelése 2,168 milliárd lej (162,6 milliárd forint) költséget jelent az államnak.

(Kiemelt képünkön: a romániai tanárok tüntetnek május 30-án. Fotó: MIHAI BARBU / AFP.)

06:54

Két ember halt meg Rotterdamban a két helyszínen, egy magánházban és az Erasmus Egyetemi Klinikán elkövetett lövöldözésben – közölte az NL Times című angol nyelvű holland napilap rendőrségi információkra hivatkozva csütörtökön.

Tegnap 21:16

Egy fegyveres két embert súlyosan megsebesített a rotterdami Erasmus Egyetemi Klinikán, az épületben tűz ütött ki, a gyanúsítottat előállították – közölte az NL Times című angol nyelvű holland napilap csütörtökön.

Tegnap 21:07

Kanadának tanulnia kell abból a botrányból, amelyet egy náci veterán ottawai parlamenti megünneplése robbantott ki, és a továbbiakban szolidárisnak kellene lennie a nácizmus elítélésére irányuló orosz kezdeményezésekkel az ENSZ-ben – jelentett ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak nyilatkozta.

Történelmi pillanatként értékeli, Székelyföld önrendelkezése szempontjából pedig „jelzésértékűnek” tartja a francia államfő Korzika autonómiájával kapcsolatos csütörtöki bejelentését Antal Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezető politikusa.