Földrengés rázta meg Dél-Iránt, legalább öten meghaltak

Legalább öten életüket vesztették és 44-en megsérültek Dél-Iránban egy szombat hajnali földrengésben, amit több erős utórengés is követett – közölte az IRIB iráni állami televízió.

2022. július 2., 12:41

Szerző:

Az amerikai földtani intézet (USGS) adatai szerint három, egyenként a Richter-skála szerinti 6-osnál erősebb földrengés rázta meg Hormozgan tartományt, a földmozgás 10 kilométer mélyen volt. Az első földmozgás 6,1 erősségű volt, néhány órával később két, 6,3 erősségű rengést mértek.

A helyi hatóságok szerint Seyeh Khost kistelepülés szenvedte el a legnagyobb kárt, épületek rongálódtak meg, károsodott több híd és földcsuszamlásokról is érkeztek bejelentések.

Egy hete is mozgott a föld Dél-Iránban, akkor egy emberéletet követelt az 5,6-os erősségű földrengés.

(Kiemelt kép: a földrengés során lerombolt épület az iráni Hrmozgan tartományban 2022. július 2-án. Fotó: Iranian Red Crescent / AFP)

15:10

Legalább tizenhárman meghaltak és többen megsebesültek az Ukrajna keleti részén található Dnyipropetrovszk megyében az éjszaka folyamán zajló tüzérségi támadásokban, melyek során Grad rakéta-sorozatvetőt is bevetettek – közölte Valentin Reznyicsenko kormányzó szerdán.

14:40

Firenzében bírságot szabnak ki, ha a klimatizált üzletek nyitva hagyják ajtajaikat, máshol a közvilágítást szabályozták, miután Olaszország csatlakozott az Európai Unió augusztustól érvényes veszélyhelyzeti tervéhez, amely fogyasztáscsökkentést ír elő.

13:36

A rendkívüli erőfeszítések ellenére elpusztult a Szajnába tévedt, a folyóból szerdán kiemelt fehér delfin – közölték a hatóságok szerdán.

13:05

Súlyos a helyzet az aszály miatt Délkelet-Angliában, a megszokottnál melegebb idő és a szárazság miatt jelentősen csökkenő vízhozam környezetvédő szervezetek szerint a folyók élővilágát is komolyan befolyásolhatja – írta szerdán a BBC hírportálja.