Földgázzal üzérkedőket fogott el a horvát ügyészség

Több ember ellen is elrendelték a letartóztatás, a korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség látókörébe került az INA olajtársaság egyik igazgatója is.

2022. augusztus 27., 15:47

Szerző:

A földgáz kereskedelmével kapcsolatos üzérkedés miatt letartóztattak több embert Horvátországban - közölte a korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) szombaton. Nem hivatalos információk szerint őrizetbe vették az INA horvát olajipari vállalat egyik igazgatóját is.

Az USKOK közleménye szerint a letartóztatások és a bizonyítási cselekmények lefolytatása bűnügyi nyomozás eredménye, a korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát nemzeti nyomozó irodával (PNUSKOK) együttműködésben. Zágrábon kívül Split-Dalmát, Sibenik-Knin és Eszék-Baranya megyében is folynak házkutatások és őrizetbe vételek.

A Jutarnji List című horvát napilap nem hivatalos információkra hivatkozva azt írta, a gázkereskedelemmel kapcsolatos visszaélésekben Damir Škugor, az INA földgázkereskedelmi ágazatának igazgatója játszott főszerepet.

A nyomozó hatóságok gyanúja szerint a letartóztatottak több száz millió kunával károsították meg az INA-t, kihasználva a globális válságot és a gáz árának folyamatos növekedését a világpiacon - tették hozzá.

A lap azt is kiderítette, hogy Škugor olyan gázeladási szerződést kötött az OMS nevű befektetési céggel - amelynek egyik tulajdonosa volt szomszédja, Josip Šurjak, az ügyvédi kamara elnöke, a másik pedig egy Goran Hušic nevű vállalkozó -, amely kedvező volt az ügyfél, de kedvezőtlen az INA számára. Az OMS az olcsón vásárolt gázt, piaci feltételek mellett, óriási haszonnal értékesítette tovább.

Az OMS csak 2021-ben 144 millió kuna (7,8 milliárd forint) haszonra tett szert, amelyet a vádlottak elosztottak egymás között. Škugor részét átutalták édesapja számlájára, aki nyugdíjas. Erre lett figyelmes a pénzmosás elleni iroda, amely azonnal jelentette az esetet az illetékes hatóságoknak - írta a lap.

A hatóságok az INA igazgatójának apját, valamint a Plinara észak-szlavóniai olaj- és földgázvállalat igazgatótanácsának elnökét, Marija Retkicet is őrizetbe vette.

Az ügyre az INA is reagált. Közleményükben azt írták: folyamatban lévő nyomozás érdekeire tekintettel nem áll módjukban nyilatkozni, de teljes mértékben együttműködnek a hatóságokkal a teljes körű tényfeltárás érdekében.

(Kiemelt kép: Autósok sorban állnak egy benzinkútnál, hogy üzemanyagot tankoljanak Zágrábban, 2022. március 7-én. Fotó: DENIS LOVROVIC / AFP)