Földgáz-nagyhatalommá vállhat Románia

Megállapodást írtak alá az érdekelt romániai energiavállalatok csütörtökön a fekete-tengeri lelőhelyekről kitermelhető földgáz európai hasznosításához szükséges vezeték megépítéséről.

2023. március 16., 18:59

Szerző:

A több mint félmilliárd eurós beruházás révén a tengerparti Tuzla és a román fővárostól 40 kilométernyire lévő Podisor között épül majd meg a gázvezeték. Podisor a romániai földgázhálózat egyik gócpontja, a Bulgária, Románia, Magyarország és Ausztria gázhálózatát összekötni hivatott – részben már megvalósult – BRUA vezeték egyik kompresszor-állomása. A mintegy 300 kilométeres új vezetéken keresztül jut majd a nemzeti és az európai földgázhálózatba az a gázmennyiség, amelyet a Neptun Deep mélytengeri földgázmezőből szándékszik felszínre hozni a kitermelésre jogosult Romgaz román állami földgáztársaság és az osztrák OMV-Petrom. 

A vezetéket a Transgaz román gázszállítási rendszerüzemeltető vállalat fogja megépíteni. A megállapodást a három energiavállalat vezetői írták alá ünnepélyes körülmények között a román kormány székházában 

A megállapodás megkötésénél jelen lévő Nicolae Ciuca miniszterelnök rámutatott: ez az utolsó előtti lépés a Neptun Deep földgázmező kitermelése érdekében, amelynek megkezdéséhez a kitermelési jogokkal rendelkező Romgaznak és OMV-Petromnak döntést kell hoznia a négymilliárd euróra becsült beruházás megkezdéséről. Az OMV csoport ezzel kapcsolatos határozata a kormányfő szerint a nyáron várható.

Ciuca jelezte, hogy a kormány részéről megtettek minden előkészületet a Tuzla-Podisor gázvezeték megvalósítása érdekében, de az építkezést csak a koncessziós partnereknek a fekete-tengeri gáz kitermeléséről szóló döntését követően kezdik meg. 

A román tengerparttól 170 kilométernyire lévő, 7500 négyzetkilométernyi területű Neptun Deep térségben az OMV-Petrom adatai szerint 100 milliárd köbméter gáztartalékot rejt az 1700 méteres mélységben lévő kontinentális talapzat, de a kitermelés leghamarabb 2027-ben indulhat be, ehhez ugyanis még 4 milliárd eurónyi beruházásra van szükség.

(Kiemelt képünk: A román haditengerészet egyik katonája egy román olajfúró platformot néz a Fekete-tengeren, a romániai Constanta közelében 2022. június 21-én. Fotó: MIHAI BARBU/AFP)