Finn és svéd NATO-csatlakozás – a legjobbkor

Nincs abban semmi meglepő, hogy Finnország, ez a nagyonis tudatos és fejlett – a közhiedelemmel ellentétben nem skandináv – állam meghozta történelmi döntését: csatlakoznak a NATO-hoz.

2022. május 21., 11:51

Szerző:

A finn elhatározásnak három oka van és mindhárom szinte közismert. Régóta aggodalommal figyelték Putyin terjeszkedés-központú politikáját, vezetőik minden lehetséges nemzetközi fórumon elmondták, hogy a Kremlben milyen terveket szőnek a birodalom újjáépítésére.

Egy tanulmányban arra is felhívták a figyelmet, hogy évek óta folyik a hadsereg megerősítése, az oligarchák pénzügyeinek átcsoportosítása és kivonása a nyugati rendszerekből. Már a Krím-félsziget megszállását riasztó jelként érzékelték. Alexander Stubb, akkori miniszterelnök azt mondta: „az oroszok azt hiszik, hogy mindent megtehetnek, és a végén kiderül, hogy így is van.” 

Odze György írását teljes terjedelmében a 168 Óra hetilap 2022. május 19-én megjelent számában olvashatják.

 

(Kiemelt kép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Svédország és Finnország jelentkezési dokumentumaival Brüsszelben 2022. május 18-án. Fotó: JOHANNA GERON / POOL / AFP)

2023. június 1., 16:57

A zambiai Ndolában a legfelsőbb bíróság csütörtökön felmentette a gyerekkereskedelem gyanújával hét hónappal ezelőtt őrizetbe vett horvát állampolgárokat – közölte Vedrana Simundza Nikolic, a horvát igazságügyi minisztérium államtitkára. A hírt a külügyminisztérium is megerősítette.