Formula 1-es pilóta is beleszólna a háborúba

Az oroszok ukrajnai inváziója miatt szinte a világ összes sportszövetsége eltiltotta az orosz klubokat.

2022. március 9., 16:23

Szerző:

A Forma-1-es Haastól menesztett Nyikita Mazepin alapítványt hoz létre olyan sportolóknak, akik az oroszok ukrajnai háborúja miatt nehéz helyzetbe kerültek. A 23 éves versenyző szerdán jelentette be, hogy azon sporttársain szeretne segíteni, akik „rajtuk kívül álló, politikai okok miatt elvesztették a lehetőséget, hogy a legmagasabb szinten versenyezzenek”.

„Az alapítványt az Uralkali finanszírozza majd abból a pénzből, amit idén a Forma-1-re költött volna” – mondta Mazepin, akivel együtt az orosz műtrágyagyártó és -forgalmazó cégnek, a Haas főszponzorának is távoznia kellett az autós gyorsasági világbajnokságból. A pilóta apja a cég egyik fő részvényese.

„Az alapítvány azoknak segít majd, akik életüket áldozták az olimpiai, paralimpiai vagy egyéb nagy versenyre való felkészülésre, amelyeken most az útlevelük miatt nem indulhatnak el” – tette hozzá Mazepin, megjegyezve, hogy először a játékokról kitiltott orosz paralimpiai csapatnak nyújtanak majd segítséget.

Az oroszok ukrajnai inváziója nyomán – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlásának eleget téve – szinte a világ összes sportszövetsége eltiltotta az orosz klubokat és válogatottakat a nemzetközi sorozatokban való részvételtől, továbbá a legtöbb, Oroszországba tervezett világeseményt más helyszínen rendezik meg.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI/EPA / Stephanie Lecocq)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.