A Ferrari bemutatta az első négyajtós SUV-ját, amit nem annak hív

V12, 715 lóerő, négy ajtó és nem SUV – végülis a Ferrari szerint. Ez a Ferrari Purosangue.

2022. szeptember 14., 10:38

Szerző:

75 év – ennyi év kellett a Ferrarinak, hogy bemutassa első négyajtós autóját. A Ferrari már egy ideje gyárt olyan autókat amibe beférhet az egész család, de ezek az autók mind háromajtósak voltak. Egy ideje már pletykáltak a Ferrari SUV-ról, de szeptember 13-án hivatalosan is lerántották róla a leplet. Az autó a Ferrari sztenderdjeinek megfelelően szép, olyan, mint amilyennek elképzelnénk egy Ferrari crossover SUV-t. Bár a Ferrari állítja, hogy ez nem egy SUV.

A Purosangue jelentése „tiszta vér”, és az autó motorja tényleg „tiszta”. Se hibrid hajtás, se turbó, ugyanis egy 6.5 litereses V12-es szívómotorral szerelték fel, amely 715 lóerős. Az autó motorját a jobb súlyelosztás érdekében az első tengely mögé helyezték, ezzel is sportosabbá téve az eddigi legnagyobb Ferrari vezetési élményét. A meghajtásról egy 8-sebességes automata váltó gondoskodik.

 

Végsebessége 310 km/h, 0-100-as gyorsulást pedig 3,3 másodperc alatt teszi meg. Viszonyításképpen egy Lamborghini Urus végsebessége 305 km/h, és a 0-100-as gyorsulást pedig 3,6 másodperc alatt teszi meg. (Bár hozzá kell tenni, hogy az Urus már kapható egy ideje.)

SUV méret, Ferrari stílus

Bármennyire tagadja a Ferrari, hogy a Purosangue nem SUV, paraméretei nagyon is egy crossover SUV, SUV méreteihez hasonlítanak. Az autó 1,59 méter magas, csaknem 5 méter hosszú és 2 méter széles. Az autót a Ferrari Roma platformjára építik. Különlegessége, hogy négy ajtóval szerelték fel, amiből a hátsók öngyilkos ajtók, vagyis fordítva nyílnak ki. Ez nem újkeletű, a Rolls Royce évek óta használja autóin, de hogy elérhető árú autót is felhozzunk példaként, a Mazda RX-8 is hasonló kialakítású.

 

Az autó viszont nem öt, hanem négyszemélyes lesz. A hátsó ülések is állíthatóak lesznek a kényelem érdekében, amelyek hűthetőek és fűthetőek egyaránt. Valamint masszázs opcióval is rendelkeznek.

 

Érdekesség, hogy az autóra nem szereltek fel hátsó ablaktörlőt, mondván a kialakításának köszönhetően a légáramlás elég lesz arra, hogy leperegjenek az esőcseppek.

Drága lesz, de mit várunk

A Ferrari szerint az első Purosangue-k 2023-ban kerülhetnek gazdáikhoz, áruk pedig 390 ezer eurónál, vagyis nagyjából 156 millió forintnál kezdődik.  Alapból négy szín közül lehet választani – piros, fehér, fekete, szürke –, de plussz pénzért biztosan lehet kérni bármilyen színben.

(Képek forrása: Ferrari)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.