Ferenc pápa: Szomorú, hogy a menekülőket zárt ajtók és politikai számítások miatt páncélba burkolt szívek várják

2019. április 20., 06:51

Szerző:

Egyebek között a menekültek elől való elzárkózás miatt sajnálkozott Ferenc pápa Rómában, a Colosseum előtt elhangzott meditációjában, péntek este.

Húsvét a Vatikánban Ferenc pápa a földön fekve imádkozik nagypénteki igeliturgiáján
Fotó: Tiziana Fabi

Szomorúnak nevezte, hogy a hazájukban dúló konfliktusok elől menekülőket zárt ajtók és politikai számítások miatt páncélba burkolt szívek várják. A katolikus egyházfő az alkalmat arra is kihasználta, hogy bírálja a haszonlesést és a hatalmat. Kitért arra, hogy vannak olyan családok, amelyeket szétrombolt az árulás és a rosszindulat és az önzés ártalmas kísértése.

Ferenc pápa a világ egyik keresztjének nevezte, hogy lehetnek emberek, akik éheznek a kenyérre és a szeretetre. Másokat elhagyják még a saját fiaik és rokonaik. Ugyancsak a világ keresztje, hogy népek szomjaznak az igazságra és békére és nincs meg nekik a hit vigasza.

Bírálta az emberiséget, amely a bizonytalanság és a pillanat kultúrájának sötétségében tévelyeg.

Az egyházfő végül felemelte szavát az emberek gyengeségei, a képmutatásuk, az árulásaik, bűneik és megszegett ígéreteik ellen.

A pápai imával véget ért Rómában a via crucis (keresztút) szertartás.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.