Ferenc Pápa negatív kritikát mondott a kutyatartókról

Ferenc Pápa komoly bírálattal illette azokat, akik nem akarnak gyereket. 

2022. január 6., 10:51

Szerző:

Ferenc pápa szerint azok az emberek, akik a háziállatokat a gyermekek helyett választják, önző módon cselekednek – írta meg szerdán a BBC Ferenc Pápa Vatikánban tartott beszédének összefoglalóját.

A római általános audiencia során a Pápa elmondta véleményét azokról, akik nem akarnak gyereket vállalni, mint mondta:

„Ma az önzés egy formáját látjuk. Azt látjuk, hogy egyesek nem akarnak gyermeket vállalni. Néha születik egy gyermek és ennyi, sokkal inkább jellemző az, hogy kutyáik és macskáik vannak az embereknek”

– mondta megállapítását a Pápa majd hozzátette:

„Ez talán megnevetteti az embereket, de ez a valóság.”

Ez a gyakorlat „az apaság és az anyaság megtagadása, és lealacsonyít minket, elvéve ezzel együtt az emberségünket” – folytatta. Ferenc Pápa ezt követően azokra is kitért, akiknek biológiai okokból kifolyólag nem lehet saját gyermekük.

Ebben az esetben véleménye szerint csak egy megoldás létezik: fogadjanak örökbe egy otthontalan gyermeket, „ne féljenek” a szülői létbe való belevágástól.

A Pápa szerint a közeljövőben be fog következni az úgynevezett „demográfiai tél” – utalva ezzel a csökkenő születési rátájú országokra – melyben „azt látjuk, hogy az emberek nem akarnak gyermeket, vagy csak egyet és nem többet”.

A BBC szerint Ferenc pápa nem először veszi célkeresztbe azokat az embereket, akik a háziállatokat választják a gyermekek helyett. 2014-ben azt nyilatkozta, hogy a gyermekek helyett háziállatokat tartani „a kulturális leépülés egy újabb jelensége”, és a háziállatokkal való érzelmi kapcsolat könnyebb, mint a szülők és a gyermekek közötti összetett kapcsolat.

(Kiemelt kép: Ferenc pápa megsimogat egy bernáthegyi kölyökkutyát a heti általános audiencián Vatikánnál 2018. szeptember 19-én. Fotó: Alberto PIZZOLI / AFP)