Ferenc pápa felmentette az őt súlyosan kritizáló püspököt

Szombaton eltávolította hivatalából a texasi Tyler püspökét, aki szerint Ferenc pápa „aláássa a hit lényeg” – közölte a Vatikán. Az információt Texas érsekének hivatala is megerősítette.

2023. november 12., 07:46

Szerző:

A Ferenc pápa konok kritikusaként kritikusaként ismert Joseph Strickland leváltására azt követően került sor, hogy a két nappal korábbi felszólításra nem volt hajlandó önként beadni lemondását.

A hivatalos állásfoglalás arra is kitért, hogy az elmúlt hónapokban a püspök irányítása alá tartozó egyházmegyében végzett vizsgálat vezetett a döntéshez. Ennek eredményeként megállapították, hogy „nem lehetséges” Joseph Strickland püspök hivatalban maradása – idézi a vatikáni beszámolót a hvg.hu.

A hivatalából eltávolított püspök Ferenc pápa egyik leghangosabb kritikusává vált az elmúlt időszakban, Joseph Strickland szerint ugyanis az egyházfő „aláássa a hit lényegét”. Emellett különösen kritikusan nyilatkozott az egyház jövőjéről szóló pápai tanácskozással kapcsolatban is, amelyen a katolikus egyházon belül vitatott kérdések is napirendre kerültek, többek között az LMBTQ-kisebbséghez tartozók integrálása.

(Kiemelt kép: Ferenc pápa heti általános audienciáján a vatikáni Szent Péter téren 2022. október 26-án. (Fotó: Massimo Valicchia / NurPhoto via AFP)