Ferenc pápa pontosított: a homoszexualitás bűn, de nem bűncselekmény

Ferenc pápa elismerte, hogy pár nappal ezelőtt adott interjújában kissé félreérthetően fogalmazott, amikor azt mondta, hogy a homoszexualitás nem bűn. 

2023. január 28., 20:50

Szerző:

Pár nappal ezelőtti, homoszexualitással kapcsolatos kijelentését pontosította Ferenc pápa szombaton – írja az AP News. Az egyházfő január 24-én az AP-nek adott interjújában még úgy fogalmazott: homoszexuálisnak lenni nem bűncselekmény. Mint mondta, vannak a homoszexualitás kriminalizálását támogató katolikus püspökök, és elismerte, hogy korábban ő maga is bűnként utalt erre a kérdésre, ám ezalatt nem az igazságszolgáltatásban használatos kifejezést értette.

Az egyház szerint a homoszexualitás ugyanabban az értelemben bűn, mint a házasságon kívüli szexuális aktus, vagy az, hogy nem jótékonykodnak egymással az emberek – magyarázta Ferenc pápa, aki hangsúlyozta, hogy ezzel a katolikus erkölcsi tanításra utalt csupán. Azt is hozzátette, hogy itt is fontos figyelembe venni a körülményeket, amelyek vagy enyhítik, vagy súlyosbítják a körülményeket.

Elismerte, hogy lehetett volna egyértelműbb is az AP-nek adott nyilatkozatában. De azt mondta, hogy az interjúban „természetes és társalgási nyelvet” használt, amely nem igényelt pontos meghatározásokat.

(Kiemelt képünk: Ferenc pápa interjút ad az Associated Press amerikai hírügynökségnek a vatikáni rezidenciáján 2023. január 24-én. Fotó: MTI/AP/Domenico Stinellis)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.