Ferenc pápa pontosított: a homoszexualitás bűn, de nem bűncselekmény

Ferenc pápa elismerte, hogy pár nappal ezelőtt adott interjújában kissé félreérthetően fogalmazott, amikor azt mondta, hogy a homoszexualitás nem bűn. 

2023. január 28., 20:50

Szerző:

Pár nappal ezelőtti, homoszexualitással kapcsolatos kijelentését pontosította Ferenc pápa szombaton – írja az AP News. Az egyházfő január 24-én az AP-nek adott interjújában még úgy fogalmazott: homoszexuálisnak lenni nem bűncselekmény. Mint mondta, vannak a homoszexualitás kriminalizálását támogató katolikus püspökök, és elismerte, hogy korábban ő maga is bűnként utalt erre a kérdésre, ám ezalatt nem az igazságszolgáltatásban használatos kifejezést értette.

Az egyház szerint a homoszexualitás ugyanabban az értelemben bűn, mint a házasságon kívüli szexuális aktus, vagy az, hogy nem jótékonykodnak egymással az emberek – magyarázta Ferenc pápa, aki hangsúlyozta, hogy ezzel a katolikus erkölcsi tanításra utalt csupán. Azt is hozzátette, hogy itt is fontos figyelembe venni a körülményeket, amelyek vagy enyhítik, vagy súlyosbítják a körülményeket.

Elismerte, hogy lehetett volna egyértelműbb is az AP-nek adott nyilatkozatában. De azt mondta, hogy az interjúban „természetes és társalgási nyelvet” használt, amely nem igényelt pontos meghatározásokat.

(Kiemelt képünk: Ferenc pápa interjút ad az Associated Press amerikai hírügynökségnek a vatikáni rezidenciáján 2023. január 24-én. Fotó: MTI/AP/Domenico Stinellis)

21:17

Bűnösnek mondta ki csütörtökön egy brit bíróság a nigériai szenátus volt alelnökét és feleségét, akik a vád szerint megszervezték egy nigériai utcai árus Londonba csempészését azzal a céllal, hogy egy ottani kórházban kivetessék a férfi veséjét és azt súlyos vesebetegségben szenvedő lányuknak adományoztassák – közölet a brit Királyi Ügyészség (CPS).

19:55

Elfogtak Montenegróban egy dél-koreai férfit, akiről a rendőrség azt feltételezi, hogy a Terraform alapítója, a nemzetközileg körözött Do Kwon egykori „kriptokirály” lehet – jelentette a Vijesti.me podgoricai hírportál csütörtökön.

19:05

Oroszország destruktív lépésként értékeli a szlovák MiG 29-es vadászgépek átadását Ukrajnának, ami ellentmond az Európai Unió békés rendezést sürgető retorikájának – jelentette ki csütörtökön Alekszandr Gruskov orosz külügyminiszter-helyettes.

18:45

Az országoknak nem szabadna alávetniük szuverenitásukat az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) – jelentette ki csütörtökön Elon Musk, a Twitter elnök-vezérigazgatója, akinek szavait a WHO főigazgatója nyomban visszautasította a mikroblogportálon, nevének említése nélkül álhírterjesztéssel vádolva meg az amerikai multimilliárdost.