Ferenc Pápa: ez nem különleges katonai hadművelet, ez háború

A pápa felszólalt az orosz narratíva ellen.

2022. március 6., 13:13

Szerző:

Ferenc pápa szerint az ukrajnai konfliktus „nem katonai művelet, hanem háború”, és Ukrajnát „mártírországnak” nevezte, ahol „könny és vér folyik”.

A pápa megjegyzései a Kreml hivatalos orosz narratíváját támadja, ugyanis amely szerint az oroszok elmondása szerint az ukrajnai invázió egy „különleges katonai hadművelet”, amit Ukrajna demilitarizálása érdekében indítottak – írta a BBC.

A pápa múlt héten a konfliktus befejezésére szólította fel Oroszországot, valamint és humanitárius folyosók megnyitását kérte, hogy a civilek elmenekülhessenek.

(Kiemelt kép: Ferenc pápa a szentté avatás egyes okairól szóló szavazáshoz rendezett rendes nyilvános konzisztóriumon 2022. március 4-én a Vatikánban. fotó: Handout / VATICAN MEDIA / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.