Ferenc Pápa megszólalt a szexuális visszaélésekről

Ferenc pápa megerősítette az egyház elkötelezettségét a visszaélésekkel szemben. 

2022. január 21., 14:59

Szerző:

Az egyháznak a szexuális visszaélésekkel szembeni szilárd elkötelezettségét hangoztatta Ferenc pápa az ügyekben illetékes egyházi hivatalként és bíróságként működő Hittani Kongregáció plenáris ülésének tagjait fogadva a Vatikánban pénteken, írja az MTI. 

Ferenc pápa kijelentette: az egyház a „szilárd elhatározottság” útját követi bármilyen típusú visszaéléssel szemben azzal az elkötelezettséggel, hogy igazságot szolgáltat a tagjai által elkövetett visszaélések áldozatainak, a kánonjog vonatkozó előírásainak szigorú alkalmazásával.

Az egyházfő emlékeztetett a kánonjog decemberben történt módosítására, mely szigorította a Hittani Kongregáció hatáskörébe tartozó, úgynevezett „súlyos bűncselekmények” elbírálását és büntetését.

„Mindez önmagában nem elegendő a jelenség megfékezésére, de szükséges lépésnek számított az igazság helyreállítására, a botrány helyrehozatalára, valamint a korábbi tévedések javítására”

– jelentette ki a pápa a kongregáció plenáris ülésének tagjai előtt.

Ferenc pápa konkrét ügyről nem beszélt, de szavai azt a jelentést követik, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra Münchenben az 1945 és 2019 között előfordult gyermekbántalmazási ügyekről. A bajor tartományi fővárost és térségét lefedő München-Freising főegyházmegyében történt gyermekbántalmazási ügyek feltárásába külső, független szakértőként bevont Westphal  Spilker Wastl (WSW) ügyvédi iroda jelentése szerint a vizsgált, több évtizedes időszakban a gyermekbántalmazásnak legalább 497 áldozata volt. A Szentszék csütörtökön „szégyennek” nevezte a történteket és együttérzését fejezte ki az áldozatoknak.

Decemberben a kánonjog szexuális visszaélésekre és pedofíliára vonatkozó cikkelyeit – a pápa szavai szerint – „naprakésszé tették”, ami azt jelenti, hogy az abúzust a személy és a személyi méltóság elleni bűncselekménnyé nyilvánították.

A módosított jogszabályok szerint visszaélések esetében nem csak az egyház tagjai, hanem az egyház keretében szolgáló világiak is büntethetőkké válnak. Bűncselekménnyé lépett elő az esetleges szexuális visszaélés jelentésének mulasztása is.

(Kiemelt képünk: Vatikánváros, 2020. április 11. Ferenc pápa a hagyományos nagypénteki kálváriajárás, a Via Crucis (keresztút) alatt a koronavírus miatt lezárt vatikáni Szent Péter téren 2020. április 10-én. A járvány miatt tartják a keresztutat a római Colosseum helyett a Szent Péter téren. Fotó: MTI / AP pool / Andrew Medichini)

12:45

Kelemen Hunor szerint Bethlen Gábor uralkodása azt üzeni, hogy akkor lehet építkezni, ha béke van, ha az energiákat nem a háborúskodásra, hanem az építésre fordítják.

A pénteki meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban 35 Celsius-fok fölé emeli a hőmérők higanyszálát, elsősorban Észak-Olaszországban.