06:45 - 09:00

Keljfeljancsi

Fiala János műsora

Feltételezett szélsőjobboldali terroristát fogtak Észak-Olaszországban

Az olasz hatóságok szerint merényletre készült. A nyomozás során Olaszország-szerte több városban is házkutatásokat tartottak az ügy miatt.

2021. január 22., 19:25

Szerző:

 

Őrizetbe vettek egy feltételezett szélsőjobboldali terroristát az észak-olaszországi Savona kikötővárosban - közölték az olasz hatóságok pénteken.

A nyomozók szerint a 22 éves férfi a 77 halálos áldozattal járó norvégiai Utöyán elkövetett mészárláshoz, valamint az 51 emberéletet követelő új-zélandi Christchurchben elkövetett támadáshoz hasonló merényletre készült.

A fiatal férfit azzal is gyanúsítják, hogy szélsőjobboldali és antiszemita propagandát terjesztett az interneten. A nemzetiszocializmust dicsőítő férfi emellett szélsőjobboldali szimpatizánsokat toborzott egy Nuovo Ordine Sociale (Új társadalmi rend) nevű erőszakra kész szervezet létrehozása érdekében. Online az észak-amerikai Atomwaffen Division nevű neonáci csoportról áradozott.

A Genovában indított nyomozás során Olaszország-szerte több városban is házkutatásokat tartottak az üggyel összefüggésben. (MTI)