Felmondták a tűzszünetet a tálibok Pakisztánban

Továbbgyűrűzhet az erőszak a térségben. 

2021. december 10., 10:06

Szerző:

A pakisztáni tálibok véget vetettek az iszlámábádi kormánnyal kötött tűzszünetnek – közölték az iszlamista szélsőségesek helyi idő szerint csütörtök este.

A Tehrík-i-Talibán Pakisztán (TTP) néven ismert iszlamista fegyveres csoport azzal vádolta a kormányt, hogy nem teljesítette a tűzszüneti feltételeket. Ezek között szerepelt rabok elengedése, valamint egy tárgyalócsoport létrehozása.

A fegyvernyugvás létrejöttében az afganisztáni tálib kormány belügyminisztere, Szirádzsuddín Hakkáni közvetített. Ő a Hakkáni-hálózat vezetője, amely állítólag szoros kapcsolatban áll a pakisztáni titkosszolgálattal, és befolyással bír a pakisztáni tálibokra.

A tűzszünet november 9-én lépett életbe. Szerdán még mindkét fél arról beszélt, hogy meghosszabbítják, azonban pakisztáni hírszerzési források szerint a tárgyalások az utolsó pillanatban zátonyra futottak.

A pakisztáni tálibok – afganisztáni társaikhoz hasonlóan – a szunnita iszlám radikális ágát követik, de a két csoport szervezetileg elkülönül egymástól. A TTP számos támadást hajtott végre a pakisztáni biztonsági erők ellen. Iszlámábád korábban többször azzal vádolta Kabult, hogy menedéket nyújt a pakisztáni táliboknak, akiket egy 2014-es katonai offenzíva során űztek el Pakisztánból.

A tálibok afganisztáni hatalomátvétele óta a TTP megsokszorozta támadásait. Szakértők attól tartanak, hogy a tűzszünet meghosszabbítását célzó tárgyalások sikertelensége miatt fokozódni fog az erőszak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Afgánok sétálnak egy elkerített folyosón, miután átkeltek Pakisztánba a pakisztáni-afganisztáni határátkelőhelyen Chamanban 2021. augusztus 27-én. Fotó: AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.