Felmondták a tűzszünetet a tálibok Pakisztánban

Továbbgyűrűzhet az erőszak a térségben. 

2021. december 10., 10:06

Szerző:

A pakisztáni tálibok véget vetettek az iszlámábádi kormánnyal kötött tűzszünetnek – közölték az iszlamista szélsőségesek helyi idő szerint csütörtök este.

A Tehrík-i-Talibán Pakisztán (TTP) néven ismert iszlamista fegyveres csoport azzal vádolta a kormányt, hogy nem teljesítette a tűzszüneti feltételeket. Ezek között szerepelt rabok elengedése, valamint egy tárgyalócsoport létrehozása.

A fegyvernyugvás létrejöttében az afganisztáni tálib kormány belügyminisztere, Szirádzsuddín Hakkáni közvetített. Ő a Hakkáni-hálózat vezetője, amely állítólag szoros kapcsolatban áll a pakisztáni titkosszolgálattal, és befolyással bír a pakisztáni tálibokra.

A tűzszünet november 9-én lépett életbe. Szerdán még mindkét fél arról beszélt, hogy meghosszabbítják, azonban pakisztáni hírszerzési források szerint a tárgyalások az utolsó pillanatban zátonyra futottak.

A pakisztáni tálibok – afganisztáni társaikhoz hasonlóan – a szunnita iszlám radikális ágát követik, de a két csoport szervezetileg elkülönül egymástól. A TTP számos támadást hajtott végre a pakisztáni biztonsági erők ellen. Iszlámábád korábban többször azzal vádolta Kabult, hogy menedéket nyújt a pakisztáni táliboknak, akiket egy 2014-es katonai offenzíva során űztek el Pakisztánból.

A tálibok afganisztáni hatalomátvétele óta a TTP megsokszorozta támadásait. Szakértők attól tartanak, hogy a tűzszünet meghosszabbítását célzó tárgyalások sikertelensége miatt fokozódni fog az erőszak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Afgánok sétálnak egy elkerített folyosón, miután átkeltek Pakisztánba a pakisztáni-afganisztáni határátkelőhelyen Chamanban 2021. augusztus 27-én. Fotó: AFP)

Tegnap 21:53

Jemeni lázadóknak szánt iráni gépkarabélyok, géppuskák és tankelhárító rakéták ezreit foglalták le január 15-én francia haditengerészeti egységek az Ománi-öbölben – közölte csütörtökön az amerikai haderő közel-keleti térségért is felelős középső parancsnoksága (CENTCOM).

Tegnap 21:50

Választási csalásra való felbujtással vádolja egy ellenzéki szenátor Jair Bolsonaro volt brazil államfőt. Marcos do Val egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt állította, hogy az októberi elnökválasztás előtt a volt államfő környezetéből megkörnyékezték őt a választás majdani érvénytelenítésének lehetőségével kapcsolatban.

Tegnap 19:49

Szerbia még nem írta alá az úgynevezett francia-német javaslatot, amely a Belgrád és Pristina közötti helyzetet rendezné, a tárgyalásokat még folytatni kell – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön Belgrádban a parlament rendkívüli ülésén, amelynek témája a koszovói helyzet rendezése volt. Az elnök egyik felszólalását az ellenzék bekiabálással zavarta meg, majd dulakodás tört ki a kormánykoalíció és az ellenzék képviselői között.