Félmillió olasz retteg a szupervulkán tövében

Hónapok óta rezeg a föld Pozzuoli körzetében az olaszok alatt, szupervulkán kitörésétől tartanak a szakemberek. 

2023. november 5., 12:06

Szerző:

A Pozzuoli körzetében élő félmillió olasz retteg a szupervulkánkitörésétől. A Campi Flegrei krátercsoport térségében az elmúlt három hónapban több mint 2500 rengést észleletek. Az állandó földmozgások a mélyen a föld alatt zajló vulkáni tevékenység jelei – írja helyszíni tudósításában a Wall Street Journal. A szakemberek a „szupervulkán” besorolást adták az olasz régiónak – írja az ATV.

Az itt élőket a természet a földrengések mellett más is emlékezteti arra, hogy egy szunnyadó óriás tetején élnek. A jellegzetes, záptojáshoz hasonló szagú kénhidrogén gyakran sodródik be a városba az egyik kráterből, kiszorítva a sós tengeri levegőt. „Ha Pozzuoliban akarsz élni, meg kell tanulnod együtt élni a vulkánnal” – mondta az amerikai lapnak egy helyi kiskereskedő, Roberto Marotta. A gyakori földrengések oka az, hogy a földfelszín egy része a vulkánok belsejében zajló tevékenység miatt folyamatos mozgásban van.

Az olasz Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézet szerint a Pozzuoli kikötője körüli terület az 1960-as évek vége óta közel 4 méternyit emelkedett, csak 2014 óta több mint egy méternyit. A hatóságok információs füzeteket osztanak ki a helyi alkosok között arról, miként kell evakuálni, ha kitörés közeleg, és hogyan kell cselekedni egy kitörés után. A tanácsok között szerepel a vulkáni hamuval érintkezett élelmiszerek alapos megmosása és a hamuval borított utakon való közlekedés kerülése.

Pozzuoli 77.000 fős lakossága az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt, de az utóbbi hónapokban a városból egyre többen költöznek el, ami miatt az ingatlanárak meredeken csökkenni kezdtek. A Campi Flegrei utolsó nagy kitörése 1538-ban volt, amikor a lávatenger elnyelt egy egész falut, és egy új vulkáni kúpot hagyott maga után, amely 150 méter magasan emelkedik a tengerszint fölé.

(Kiemelt képünkön: A Solfatara füstje a Campi Flegrei (Flegrai mezők) vulkáni régióban, Pozzuoliban, 2023. október 23-án. Az elmúlt hetekben számos rengés volt, köztük két 4-es erősségű rengés, a legerősebb az elmúlt több mint 40 évben. Fotó: Eliano Imperato / Controluce via AFP)