Lehet tippelni, kit hagyott ki az EU egy új összefogásból

Közös hírszerkesztőséget hoz létre az EU 16 nemzeti hírügynökség bevonásával, azonban az MTI nincs köztük. 

2021. december 1., 11:10

Szerző:

Közös hírszerkesztőséget hoz létre az Európai Unió 16 nemzeti hírügynökség bevonásával, azonban az MTI nincs köztük – írja a Népszava szerdai cikkében.

Az álhírek egyre csak növekvő száma folyamatos problémát okoz az Európai Unió országai számára. Ezt felismerve pedig az EU úgy döntött, közös hírszerkesztőséget hoz létre Brüsszelben, 16 nemzeti hírügynökség bevonásával. Mint írja a lap, a fake news-ok áradata, a dezinformáció egyre jobban fenyegeti a demokráciát és az alapjogokat, főként a Nyugat-Balkánon.

Az összefogást a német DPA irányítja majd kézenfogva a többi távirati irodával, mint például a francia AFP, a román Agerpres, az olasz ANSA, az osztrák APA, valamint a boszniai, horvát, észak-macedón, szlovén, szerb és szlovák távirati iroda. Azonban az MTI nem szerepel a listán.

Az illetékes biztos magyarázatként elmondta, hogy sok helyen – részben pénzügyi, részben politikai okokból – már nemigen van független tájékoztatás az európai integrációról. Márpedig ez fenyegeti a sajtó sokszínűségét és önállóságát. Így ezt követően lett az MTI is kívülálló iroda. A jelentés külön kiemeli Magyarországot és Lengyelországot, mondván, hogy a média rendbeszedése különösen fontos ebben a két országban.

 

(Kiemelt képünk csak illusztráció: 2016.11.12. - Újságok. Fotó: Tim Mossholder / Unsplash)

Tegnap 20:22

Versenyt fut az idővel Németország legismertebb nácivadásza, Thomas Will, aki abban bízik, hogy – 78 évvel a második világháború befejezése után – a jövőben is lehetőség nyílik azoknak a náci bűnösöknek az elítélésére, akiknek a bűnössége bizonyítható.