Lehet tippelni, kit hagyott ki az EU egy új összefogásból

Közös hírszerkesztőséget hoz létre az EU 16 nemzeti hírügynökség bevonásával, azonban az MTI nincs köztük. 

2021. december 1., 11:10

Szerző:

Közös hírszerkesztőséget hoz létre az Európai Unió 16 nemzeti hírügynökség bevonásával, azonban az MTI nincs köztük – írja a Népszava szerdai cikkében.

Az álhírek egyre csak növekvő száma folyamatos problémát okoz az Európai Unió országai számára. Ezt felismerve pedig az EU úgy döntött, közös hírszerkesztőséget hoz létre Brüsszelben, 16 nemzeti hírügynökség bevonásával. Mint írja a lap, a fake news-ok áradata, a dezinformáció egyre jobban fenyegeti a demokráciát és az alapjogokat, főként a Nyugat-Balkánon.

Az összefogást a német DPA irányítja majd kézenfogva a többi távirati irodával, mint például a francia AFP, a román Agerpres, az olasz ANSA, az osztrák APA, valamint a boszniai, horvát, észak-macedón, szlovén, szerb és szlovák távirati iroda. Azonban az MTI nem szerepel a listán.

Az illetékes biztos magyarázatként elmondta, hogy sok helyen – részben pénzügyi, részben politikai okokból – már nemigen van független tájékoztatás az európai integrációról. Márpedig ez fenyegeti a sajtó sokszínűségét és önállóságát. Így ezt követően lett az MTI is kívülálló iroda. A jelentés külön kiemeli Magyarországot és Lengyelországot, mondván, hogy a média rendbeszedése különösen fontos ebben a két országban.

 

(Kiemelt képünk csak illusztráció: 2016.11.12. - Újságok. Fotó: Tim Mossholder / Unsplash)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.