Feljelentették a szaúdi trónörököst a Hasogdzsi-gyilkosság miatt Párizsban

Feljelentették a Párizsba látogató szaúdi trónörököst csütörtökön a Hasogdzsi-gyilkosság miatt – jelentették hírügynökségek.

2022. július 28., 19:55

Szerző:

Az arab országot ténylegesen irányító Mohamed bin Szalmán herceg szerda este érkezett hivatalos látogatásra Franciaországba, és csütörtök este Emmanuel Macron francia elnök is fogadja. A trónörököst egy máskéntgondolkodó honfitársa által alapított, és egy svájci civil jogvédő szervezet jelentette fel a francia hatóságoknál. Azzal vádolják a herceget, hogy bűnrészes volt Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíró meggyilkolásában. A feljelentők szerint van jogalapjuk, mert a trónörökös Mohamed bin Szalmánt nem illeti meg az államfőknek kijáró diplomáciai mentesség.

A szaúdi monarchia kritikusaként ismert és az Egyesült Államokban élt Hasogdzsit 2018-ban Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán gyilkolták meg, tisztázatlan körülmények között. A szaúdi trónörökös korábban visszautasította hogy ő rendelte volna el Hasogdzsi meggyilkolását, de a politikai felelősséget utólag magára vállalta.

A jogvédő szervezetek a látogatás kapcsán azzal vádolják Emmanuel Macront, hogy legitimálja az általuk gyilkosnak nevezett szaúdi vezetőt. A francia elnöki hivatal a vádakra reagálva közleményt adott ki, mely szerint a francia elnök a megbeszélésen fel fogja vetni az emberi jogok helyzetét Szaúd-Arábiában, és Hasogdzsi gyilkosainak elítélését fogja követelni. A közlemény szerint a francia-szaúdi csúcstalálkozóra szükség van, mert sürgős kezelést igényelnek a nemzetközi piacokon elszabadult energiaárak, az orosz-ukrán háború miatt a közel-keleti térséget is fenyegető élelmezési válság, valamint az iráni nukleáris programmal kapcsolatos aggodalmak is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai újságíró portréjával tiltakoznak az újságíró meggyilkolása ellen Szaúd-Arábia törökországi konzulátusánál Isztambulban 2018. október 25-én. Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)