Felfüggesztették az ukrán polgári védelem helyettes vezetőjét a varsói rendőr-főkapitányságon történt robbanás miatt

A varsói rendőr-főkapitányságon múlt héten felrobbant, Ukrajnában kapott ajándéktárgy miatt felfüggesztették Dmitro Bondart, az ukrán Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata (DSZNSZ) főnökhelyettesét – közölte kedden Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter.

2022. december 20., 15:24

Szerző:

Kaminski a Twitter-oldalán azt írta, hogy értesülése szerint a Jaroslaw Szymczyk tábornoknak, lengyel rendőrfőkapitánynak átadott ajándéktárgy robbanása ügyében bűnügyi eljárás indult Ukrajnában, Bondart pedig felfüggesztették.

Lengyelország magyarázatot kért az ukrán féltől


A múlt szerdán Varsóban felrobbant ajándékot Szymczyk december 11-12-i ukrajnai munkalátogatása során kapta. A rendőrfőkapitány könnyű sérüléseket szenvedett, rövid kórházi megfigyelés után hazaengedték.


Hétfőn Szymczyk a TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevíziónak az ő lehetséges felfüggesztéséről szóló sajtóértesülésekre reagálva elmondta: nem tervezi lemondását a robbanás kapcsán. Megköszönte ez ügyben Kaminski támogatását is. A belügyminiszter ugyanis kizárta Szymczyk menesztését, Piotr Müller kormányszóvivő viszont a nyomozás eredményeitől tette függővé az esetleges személyzeti következmények levonását.


A főkapitány a TVP Infónak elmondta: ukrajnai látogatása során hivatali partnerével, Ihor Klimenkóval, valamint a DSZNSZ-t irányító Szerhij Krukkal és Dmitro Bondarral találkozott. Mindkét találkozón egy-egy használt, partnerei állítása szerint üres és működésképtelen gránátvető csövet kapott.
A Rzeczpospolita lengyel napilapnak Szymczyk hétfőn elmondta: az Ukrajnából hozott egyik tárgyat szerdán a varsói irodája melletti helyiségben át akarta helyezni, s amikor megemelte, a cső felrobbant.


Az Ukrinform ukrán hírportál által hétfőn idézett DSZNSZ-közlemény szerint az ajándékot hálából adták Szymczyknek. „Meg vagyunk győződve, hogy szó sem lehetett ártó szándékról” – írták.


Lengyelország már múlt héten magyarázatot kért az ukrán féltől.


Az ügyet az illetékes lengyel szolgálatok és az ügyészség is vizsgálják. A varsói kerületi ügyészség csütörtöki közleménye három embert, köztük Szymczyket említi „kárt szenvedett személyként”.

(Kiemlelt képünk: Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter beszél. MTI/PAP/Wojciech Olkusnik)