Orosz dróntámadás miatt nem lehet átkelni a Dunán

Felfüggesztettek egy kompátkelőhelyet Románia és Ukrajna között kedd reggel egy éjszakai orosz dróntámadás következtében, amely az ukrán oldalon lévő kikötői infrastruktúrát érte.

2023. szeptember 26., 12:51

Szerző:

Az ukrán határőrség szóvivője szerint a dunai Orlivka-Isaccea átkelőt lezárták, a forgalmat máshová irányítják. „Jelenleg intézkedéseket hoznak a román határon lévő orlivkai kompátkelőhely működésének stabilizálására, az odeszai régióban, miután az ellenség éjjel megtámadta a határ infrastruktúráját” – mondta Andrij Demcsenko szóvivő a CNN-nek. 

Az ukrajnai Odesa régióban található Orlivka-Isaccea átkelő a román és a moldovai határ közelében található. A határ közelsége ellenére az odeszai dunai kikötőket többször is célba vette Oroszország, miután júliusban összeomlott a fekete-tengeri gabonaüzlet. A román határőrség megerősítette a határon áthaladó mozgás felfüggesztését, jelezve, hogy a forgalmat a Galati Rutier átkelőhelyre irányítják át.

Az orosz dróntámadásban két teherautó-sofőrt is megsebesült –  közölte egy ukrán katonai tisztviselő kedden. Oleh Kiper, a régió katonai igazgatásának vezetője szerint :Két órán keresztül orosz terroristák támadó drónokkal támadták az odeszai régiót. Azt is elmondta, hogy a az ukrán légvédelem lelőtte a drónok nagy részét. 

(Kiemelt képünkön: Odesa térségében ideiglenesen felfüggesztették az Orlivka-Isaccea kompátkelőhelyet Ukrajna és Románia között, mert orosz dróntámadás érte. Fotó: Sky Over Ukraine Facebook oldala)

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.