Felfüggesztette a WHO a Szputnyik engedélyeztetését

Aggályok merültek fel a gyártással kapcsolatban.

2021. szeptember 16., 16:51

Szerző:

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO felfüggesztette a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina engedélyeztetésének folyamatát. A WHO amiatt döntött így, hogy májusban aggályok merültek fel a vakcina gyártásával kapcsolatban. A The Moscow Times értesülése szerint a WHO pánamerikai részlegének igazgatóhelyettese azt mondta, hogy az egyik vakcinagyártó üzem megtekintése után döntöttek erről.

A WHO korábban már jelezte, hogy több problémát is találtak a vakcina gyártásával összefüggésben az oroszországi Ufa városában található, a Pharmstandard nevű cég által üzemeltetett gyárban. Állításuk szerint a gyártási folyamatban nem biztosították kellően azt, hogy más vírusok vagy baktériumok ne kerülhessenek a vakcinába.

A WHO erről szóló jelentése után a Pharmstandard azt állította, hogy az üzemben már megoldották ezeket a problémákat. A Pharmstandard azt is kijelentette, hogy a vakcinák biztonságosságát és hatásosságát nem vonták kétségbe. Ezzel szemben viszont a WHO azt közölte szerdán, hogy továbbra is várják, hogy a Pharmstandard helyrehozza a hibáit, valamint jelezték, hogy más gyártóüzemeket is meg kell tekinteniük majd, mielőtt engedélyezhetnék a vakcinát. A WHO azt várja a gyártótól, hogy értesítse őket arról: a gyár készen áll, és megfelel az elvárásaiknak.

(Kiemelt kép:  Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával töltött fecskendők a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2021. április 17-én. Fotó: Komka Péter / Komka Péter)

 

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.