VIDEÓ – Fejszével, karddal, számszeríjjal felfegyverkezve tört be Londonban, agyonlőtték a rendőrök

Londonban lelőttek kedden a rendőrök egy férfit, aki az első hatósági beszámolók szerint számszeríjjal fenyegette őket. A kedd esti részletesebb tájékoztatás szerint a férfinél a számszeríjon kívül több vágó- és szúrófegyver is volt.

2024. január 31., 08:15

Szerző:

A Scotland Yard ismertetése szerint a 30 év körüli férfi a London központi negyedében lévő Southwark kerületben megpróbált erőszakkal behatolni egy lakásba, és azzal fenyegetőzött, hogy a lakók életére tör. A férfi a kiérkező rendőrjárőrt is megfenyegette. A helyszínre hívott fegyveres rendőri osztag érkezése után a férfi behatolt a lakásba, és a rendőrök ekkor lelőtték. A rendőrség és a kiérkező mentők elsősegélyben részesítették a sérültet, aki azonban a helyszínen meghalt. Az incidens során a lakásban tartózkodók közül ketten könnyebben megsérültek. 

Az ügyben – ahogy ez halálos végű rendőri fegyverhasználat esetén kötelező – vizsgálatot indított a rendőri magatartási normákra felügyelő független hatóság (Independent Office for Police Conduct, IOPC). 

A testület kedd este közzétett első beszámolója szerint a rendőrök kétszer lőttek rá a fegyverekkel fenyegetőző férfira, aki golyóálló mellényt viselt ugyan, de ennek ellenére életét vesztette. 

A IOPC tájékoztatása szerint a férfinél a számszeríj mellett egy kést, egy kardot és egy fejszét is találtak. 

A testület megerősítette, hogy a helyszínre először kivonult rendőrjárőrt a férfi fegyvereivel megfenyegette. 

Nagy-Britanniában – ahol a nem kommandós vagy nem terrorelhárító feladatokra kiképzett, utcai járőrözést végző rendőröknél hagyományosan nincs tűzfegyver – rendkívül ritkán, évente átlagosan egyszer fordul elő halálos végű rendőrségi fegyverhasználat, és alig van példa rendőrök elleni fegyveres támadásra is. 

A legutóbbi súlyos incidens tizenkét évvel ezelőtt történt, amikor

Manchesterben két fegyvertelen rendőrnőt lőtt agyon egy férfi, akit már két korábbi gyilkosság miatt köröztek.

Az elkövetőt 2013-ban tényleges életfogytiglani börtönre ítélték. Ehhez mérhető súlyosságú rendőrgyilkosság előzőleg 1966-ban történt, amikor körözött bűnözők három rendőrt lőttek agyon Londonban. E bűncselekmény egyik elkövetője börtönben halt meg, a másik 48 évet töltött rács mögött, de 2014-ben, 78 éves korában feltételesen szabadlábra helyezték.

(Kiemelt képünk illusztráció. Rendőr irányítja a forgalmat a londoni Buckingham-palota előtti The Mallon 2022. szeptember 12-én, amikor II. Erzsébet királynő szeptember 8-án bekövetkezett halála után folytatódnak a temetés előkészületei. Fotó: CARL DE SOUZA / AFP)

Az Európai Unió, több tagállam és az Egyesült Államok is vizsgálatot sürget Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halála ügyében. Ljudmila Navalnaja azt követeli, adják ki neki a fia holttestét.