Fehéroroszország visszaüt az EU-ra

Megérkezett Fehéroroszország válasza a nyugati szankciókra.

2021. december 6., 17:48

Szerző:

Fehéroroszország beutazási tilalommal és importkorlátozással válaszolt arra, hogy nyugati országok újabb szankciókat léptettek életbe vele szemben a migránsválság nyomán – közölte a minszki külügyminisztérium hétfőn.

Emellett korlátozásokkal sújthatnak uniós és brit légitársaságokat, miután az Európai Unió az előző héten büntető intézkedéseket szabott ki a Belavia fehérorosz állami légitársasággal szemben.

A Belaviát azért szankcionálták, mert gépei állítólag migránsokat szállítottak a fedélzetükön az Európai Unió határaira destabilizációs céllal. A fehérorosz büntető intézkedések célpontjait nem nevezték meg.

Az egyelőre meghatározatlan árukra vonatkozó importtilalommal Minszk azokat az országokat sújtja, amelyek büntető intézkedéseket szabtak ki rá. Az érintetteket nem nevezték néven.

A minszki külügyminisztérium közölte:

Fehéroroszország egyúttal tovább építi gazdasági kapcsolatait a szomszédos Oroszországgal.

Az Európai Unió, az Egyesült Államok, Kanada és az Egyesült Királyság a múlt héten újabb szankciókat léptetett életbe Fehéroroszországgal szemben. A vádak szerint Fehéroroszország segített közel-keleti állampolgároknak eljutni Minszkbe, és megpróbálta átjuttatni őket az Európai Unió határán. A határközeli fehérorosz erdőségekben hetek óta emberek ezrei táboroznak abban a reményben, hogy sikerül bejutniuk az Európai Unióba.
Csak Lengyelország határain körülbelül 40 ezer illegális határátlépési kísérlet történt, közülük 8900 novemberben.

A nyugati országok azzal vádolják Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy a migránsválság megszervezésével torolja meg a szankciókat, amelyekkel a 2020. augusztusi fehérorosz elnökválasztást követő tiltakozások eltiprását követően sújtották. Lukasenka tagadja ezt.

(Kiemelt kép: Aljakszandr Lukasenka. Fotó: Taccjana Zenkovics / MTI/EPA)

Tegnap 20:22

Versenyt fut az idővel Németország legismertebb nácivadásza, Thomas Will, aki abban bízik, hogy – 78 évvel a második világháború befejezése után – a jövőben is lehetőség nyílik azoknak a náci bűnösöknek az elítélésére, akiknek a bűnössége bizonyítható.