Fegyvert vásárló dzsihadistákat vettek őrizetbe Spanyolországban

Társukat Madridban fogták el.

2021. október 13., 21:15

Szerző:

Egy dzsihadista sejt három feltételezett tagját vették őrizetbe Barcelonában, egy társukat pedig Madridban, egyikük gépkarabélyt akart vásárolni egy merénylet elkövetéséhez – közölte szerdán a spanyol rendőrség.

A terrorista csoportosulás ötödik feltételezett tagja az őrizetbe vételek idején már börtönben raboskodott. A spanyol hatóságok három bozótvágó kést és lőszert találtak a terroristák vezetőjének lakásán. A sejkként azonosított férfit 2016-ban egyszer már őrizetbe vették Törökországban, amikor az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez próbált csatlakozni egy konfliktusövezetben. Később Malajziába, Algériába is Tanzániába is ellátogatott, ahol az iszlamisták soraiba verbuvált új tagokat.

A spanyol rendőrség 2021 márciusában figyelt fel a férfira Barcelonában, ahol egy algériai fiatalokból álló tolvajbandával vette fel a kapcsolatot, akik aztán „erős radikalizálódás jeleit mutatták”. A 16 halálos áldozatot követelő és több mint 150 embert megsebesítő barcelonai Las Ramblas sugárúton 2017 augusztusában elkövetett gázolásos merénylet és a cambrilsi terrortámadás nyomán a spanyol rendőrség fokozott figyelmet szentel a dzsihadista csoportosulásoknak.

(Kiemelt kép: Illusztráció)