A magyar kormány blokkolja az EU támogatását Ukrajnának – állítja egy olasz lap

Magyarország blokkolta az újabb, 500 millió eurós részlet kiutalását Ukrajna számára az Európai Békekeretből (EPF) – írja az ANSA. Információik szerint Budapest garanciákat követelt arra vonatkozóan, hogy az EPF a jövőben is megőrizze globális horizontját, és ne csak Ukrajna felfegyverzésére használják.

2023. május 16., 12:46

Szerző:

Magyarország a mai napon váratlanul blokkolta az Európai Békekeret nyolcadik részletének folyósítását Ukrajnába szánt fegyverekre – tájékoztatta egy névtelenséget kérő forrásuk az ansa.it olasz portált.

Az 500 millió eurós részletet jövő hétfőn kellene folyósítani. A lap úgy tudja, hogy Budapest garanciákat követelt arra vonatkozóan, hogy az EPF a jövőben is megőrzi globális horizontját, és nem csak Kijev felfegyverzésére használják.

A vg.hu emlékeztetett, hogy a tagállamok külügyminisztereinek tanácsa május 5-én hagyta jóvá, hogy az Európai Unió tagországai közösen, egymilliárd euró értékben szerezzenek be tüzérségi lőszert és rakétákat Ukrajna számára.

Ebben közölték: az Európai Békekeret részeként jóváhagyott támogatás lehetővé teszi az ukrán fegyveres erők ellátását 155 milliméter kaliberű tüzérségi lőszerekkel és rakétákkal.

A portál megjegyzi, hogy a tanács döntése előtt egy nappal az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette az OTP Bankot a nemzetközi háborús szponzorok listájára. Ezt a döntést a bank vezetésének az oroszországi tevékenység folytatására vonatkozó álláspontja, valamint az úgynevezett donyecki és luhanszki „népköztársaságok” tényleges elismerése indokolta.