A magyar kormány blokkolja az EU támogatását Ukrajnának – állítja egy olasz lap

Magyarország blokkolta az újabb, 500 millió eurós részlet kiutalását Ukrajna számára az Európai Békekeretből (EPF) – írja az ANSA. Információik szerint Budapest garanciákat követelt arra vonatkozóan, hogy az EPF a jövőben is megőrizze globális horizontját, és ne csak Ukrajna felfegyverzésére használják.

2023. május 16., 12:46

Szerző:

Magyarország a mai napon váratlanul blokkolta az Európai Békekeret nyolcadik részletének folyósítását Ukrajnába szánt fegyverekre – tájékoztatta egy névtelenséget kérő forrásuk az ansa.it olasz portált.

Az 500 millió eurós részletet jövő hétfőn kellene folyósítani. A lap úgy tudja, hogy Budapest garanciákat követelt arra vonatkozóan, hogy az EPF a jövőben is megőrzi globális horizontját, és nem csak Kijev felfegyverzésére használják.

A vg.hu emlékeztetett, hogy a tagállamok külügyminisztereinek tanácsa május 5-én hagyta jóvá, hogy az Európai Unió tagországai közösen, egymilliárd euró értékben szerezzenek be tüzérségi lőszert és rakétákat Ukrajna számára.

Ebben közölték: az Európai Békekeret részeként jóváhagyott támogatás lehetővé teszi az ukrán fegyveres erők ellátását 155 milliméter kaliberű tüzérségi lőszerekkel és rakétákkal.

A portál megjegyzi, hogy a tanács döntése előtt egy nappal az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette az OTP Bankot a nemzetközi háborús szponzorok listájára. Ezt a döntést a bank vezetésének az oroszországi tevékenység folytatására vonatkozó álláspontja, valamint az úgynevezett donyecki és luhanszki „népköztársaságok” tényleges elismerése indokolta.

 

 

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.