„Fárasztó menetet” hirdettek Észak-Koreában

A kifejezés a '90-es évek éhínségére utal, akkor egyes becslések szerint több százezer és hárommillió közötti ember halt meg. 

2021. április 9., 15:56

Szerző:

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető pénteken újabb „fárasztó menetre" szólított fel országában, első ízben hasonlítva a kommunista állam súlyos gazdasági nehézségeit az 1990-es évek éhínségéhez, amely százezrek életét követelte.

Kim már korábban is beszélt arról, hogy Észak-Korea minden korábbinál rosszabb helyzettel néz szembe több tényező hatása miatt, amelyek között a koronavírus járványát, az amerikai szankciókat és a tavaly nyári heves áradásokat említette. De a mostani volt az első eset, hogy az ország nehézségeit nyilvánosan az éhínséghez hasonlította.

„Elhatározásra jutottam, és felkérem a Koreai Munkapárt szervezeteit minden szinten, köztük a Központi Bizottságot és a párttitkárokat, hogy egy még nehezebb 'fárasztó menetre' induljanak, hogy legalább egy keveset enyhítsenek a nép nehézségein" – mondta Kim a párt alsó szintű szerveinek több ezer vezetőjéhez intézve szavait.

A „fárasztó menet" kifejezés az 1990-es évek éhínségére utal, amelyet tovább súlyosbítottak a Szovjetunió összeomlása következtében elmaradt támogatások, az évtizedes rossz gazdálkodás és a természeti katasztrófák. A halottak pontos számát máig nem tudni, ami egyes becslések szerint több százezer és akár hárommillió között mozoghat.

A KCNA állami hírügynökség által idézett Kim kijelentette: a párt alsó szintű szerveinek vezetőitől függ, mennyiben tudnak majd javítani az emberek megélhetésén „a minden eddiginél rosszabb helyzetben".

Kína Észak-Korea legnagyobb gazdasági partnere és szövetségese. Kínai adatok szerint azonban a két ország kereskedelme mintegy 80 százalékkal zsugorodott, miután Észak-Korea lezárta a határait a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére. Megfigyelők szerint a kommunista államnak nem is volt más választása, mivel a pandémia súlyos következményekkel járt volna az egyébként is romokban lévő egészségügyi ellátórendszerére.

Egyes szakértők szerint Kína nem fogja engedni, hogy szomszédja gazdasági nehézségei éhínségbe torkolljanak. Peking ugyanis egyrészt észak-koreai menekültáradattól, illetve egy Amerika-barát egyesült Koreától tart közvetlen határán.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/KCNA)

2024. április 24., 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.