Ráfázhat a Facebook, a TikTok a politikai álhírek miatt

A szlovákiai választási kampányban terjesztett álhírek miatt az Európai Bizottság súlyos pénzbüntetéssel sújthatja mindkét népszerű közösségi felületet. A digitális szolgáltatásokról szóló új uniós törvény alapján ugyanis a techcégeknek már szigorúbban kellene szűrniük a platformjaikon terjedő dezinformációkat.

2023. szeptember 26., 16:24

Szerző:

Bírsággal fenyegeti az Európai Bizottság a Szlovákiában zajló választási kampány során a közösségi médiában terjedő orosz propaganda miatt a TikTok közösségimédia-platformot működtető kínai ByteDance vállalatot, a Facebook tulajdonosát, a Metát és a Google-t üzemeltető Alphabet céget – írja a Politico cikke nyomán a hvg.hu.

A legnagyobb techcégekkel az elmúlt hetekben a brüsszeli testület és a pozsonyi kormány képviselői több találkozót is tartottak, ahol hangsúlyozták, hogy a vállalatoknak az eddigieknél nagyobb erőfeszítést kell tenniük a szeptember 30-i előrehozott parlamenti választás előtti utolsó napokban a gyűlöletbeszéd, a dezinformációk és az orosz propaganda kiszűrésére.

Az Európai Bizottság által finanszírozott Közép-európai Digitális Média Megfigyelőközpont friss jelentése szerint a visszatérésre készülő és a közvéleménykutatások szerint is vezető volt szlovák miniszterelnök, Robert Fico követői élen járnak az orosz-ukrán háború álhíreinek terjesztésében.

Miközben Fico rendszeresen azt követeli, hogy Pozsony hagyjon fel Ukrajna hadianyaggal való ellátásával, több nacionalista párt is nyíltan ellenséges a Kijevnek nyújtott folyamatos támogatásokkal szemben. A szlovákiai közösségi médiát használók egy hangos kisebbsége rutinszerűen osztja meg a Kreml-barát narratívákat Kijev fasizmushoz való kötődéséről és az orosz állami propaganda háborús jelentéseiről – áll az uniós szervezet jelentésében.

Hasonló hangulatkeltést véltek felfedezni a közel-keleti és ukrán menekültekkel, a szlovákiai LMBTQ közösséggel szemben is.

A szombaton tartandó szlovákiai választások teszik először próbára az Európai Unió új, digitális szolgáltatásokra vonatkozó törvényét (DSA). Ennek értelmében a közösségimédia-platformok kötelesek bizonyítani, hogy törlik a törvénybe ütköző és külföldi propagandát terjesztő tartalmakat.

(Kiemelt kép: a Facebook emblémája. Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)