Ezt is megnyerheti Orbán: a tervezett olajembargó enyhítésén dolgoznak Brüsszelben

A nevük elhallgatását kérő diplomatá nyilatkozatai szerint a készülő terv lehetővé tenné, hogy Magyarország és más tagországok továbbra is vásárolhassanak orosz olajat csővezetékekből, és csak a hajóval történő szállítást tiltanák meg.

2022. május 28., 10:03

Szerző:

Diplomaták nyilatkozatai szerint az EU-tagállamok között egy előzetes kompromisszumos megállapodás született az orosz olajimport szankcionálására vonatkozó tervekről, és megpróbálnak olyan megoldást találni, amelyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök is támogatna – írja a Politico.

Orbán Viktor az elmúlt hónapban megakadályozta az orosz nyersolaj és finomított üzemanyagok importjának betiltásáról szóló megállapodást, arra hivatkozva, hogy egy ilyen intézkedés súlyos csapást mérne a magyar gazdaságra.

A diplomaták most egy olyan lehetőséget mérlegelnek, amely az orosz olaj teljes importjának teljes betiltására vonatkozó eredeti javaslatot felhígítaná, és helyette – legalábbis átmenetileg – csak a hajóval szállított szállítmányokra összpontosítana. Így a tengerparttal nem rendelkező Magyarország – más országok, köztük Németország, Ausztria és Szlovákia mellett – továbbra is vásárolhatna olyan orosz kőolajat, amelyet csővezetéken keresztül szállítanak.

A lehetséges kompromisszum, amelyet először a Politico fedett fel a hét elején, részleges vereséget jelentene a vezetők, köztük Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke számára, akik a lehető legkeményebb lépésekkel akarták elvágni Putyin olajeladásokból származó pénzforgalmát.

Egyes diplomaták szerint minden kompromisszumos terv a részleteken múlik majd. Egyikük szerint a mentességeknek „a lehető legszűkebbnek és legpontosabbnak” kell lenniük ahhoz, hogy megállapodásra jussanak. „Nem lehet olyan embargónk, amely alapvetően a mentességek foltozata. A csővezetékes olajra vonatkozó mentesség az embargó alól azt jelenti, hogy a tagállamok egy kis része viseli majd az energiaszankciók hatásának fő terhét.”

Miután azonban hetek óta nem sikerült megállapodásra jutni az EU hatodik oroszországi szankciócsomagjáról, a tárgyalásokat ismerő személyek szerint más országok, köztük még az olyanok is, mint Lengyelország, hajlandónak tűnnek arra, hogy az olajimport tilalmának enyhítését fontolóra vegyék.

A megbeszéléseket ismerő személyek szerint a tengeri tagországok, például Görögország, szintén elfogadnák a javasolt kompromisszumot, de a terv jóváhagyása előtt látni szeretnék az apró betűs részt.

A diplomaták között jelenleg is folynak a megbeszélések, és egyelőre nem született megállapodás. További tárgyalások várhatóak a hétvégén, az uniós vezetők május 30-31-én Brüsszelben tartandó csúcstalálkozója előtt.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Brüsszelben 2022. március 24-én. Fotó: Ludovic MARIN / AFP)