Ezerkétszáz hektárnyi erdő égett le, mert valaki szeret játszani a gyufával

Közel 1200 hektárnyi, főleg erdős területet perzseltek fel a lángok Délkelet-Franciaországban, Aubenas környékén szerdán, a feltehetően szándékosan okozott tűz miatt mintegy 350 embert kellett evakuálni.

2022. július 28., 12:11

Szerző:

A több helyszínen fellobbant lángok megfékezésére mintegy hatszáz tűzoltót mozgósítottak. Az oltásban repülőgépek és egy helikopter is részt vett. A lángokat csütörtök reggelre sikerült megfékezni. 

Az ügyészség abból indul ki, hogy gyújtogatás történt. A hatóságok egy embert őrizetbe vettek. 

A kedvelt idegenforgalmi célpontnak számító Vogüéból és a környékbeli kempingekből legalább 350 embert ideiglenesen ki kellett kitelepíteni. A tűzben senki sem sérült meg. 

Eközben szerdán sikerült megfékezni egy másik tüzet, amely nyolcszáz hektár növényzetet perzselt fel Montpellier közelében. 

Az elmúlt hetekben több tűz pusztított Franciaországban: Gironde megyében 21 ezer hektár erdő vált a lángok martalékává, és 36 ezer embert kellett evakuálni. A térségben jelenleg mintegy ötszáz tűzoltó dolgozik, és valószínűleg hetekig tartanak még a munkák 

– mondta el egy tűzoltósági szóvivő. 

A tűz miatt az Atlanti-óceán partján található Pilat-dűnét is lezárták. A területet szerdán nyitották meg újra a látogatók előtt - tájékoztatott Fabienne Buccio, Gironde megye prefektusa. 

Franciaországban a szárazság miatt a 96 megyéből 91-ben vízkorlátozást is elrendeltek.

(Kiemelt képünk: Egy helyi férfi egy leégett traktor mellett sétál miközben vaditatókat telepítenek 2022. július 23-án a délnyugat-franciaországi Gironde-ban, Pyla sur Mer közelében leégett erdőben. Fotó: Philippe LOPEZ / AFP)