Ez gyors volt: máris felfüggesztették a fegyverszünetet

Felfüggesztette a kolumbiai kormány azt a decemberi rendeletét, amelyet az ELN gerillacsoporttal kötött kétoldalú fegyverszüneti egyezményről hoztak, miután a baloldali gerillák kedden tagadták, hogy megegyeztek volna a kormánnyal a fegyverszünetről – közölte Alfonso Prada belügyminiszter szerdán.

2023. január 4., 19:36

Szerző:

„A felkelő csoport tegnapi közleménye alapján úgy döntött a kormány, hogy a december 31-i védelmi minisztériumi rendeletet felfüggeszti, és csak a következő kerekasztaltárgyalásokon tűzi napirendre a tartalmát” – nyilatkozott a fegyverszünet kapcsán Prada az elnöki palotában tartott szerdai sajtótájékoztatón, amelyen Danilo Rueda békebiztos és Iván Velásquez védelmi miniszter is részt vett. A belügyminiszter arra kérte az ELN-t, hogy addig is hirdessenek tűzszünetet a felkelők a kormánnyal szemben.

Gustavo Petro kolumbiai elnök tavaly az év utolsó napján jelentette be, hogy a kormánynak Caracasban sikerült megállapodnia az öt legnagyobb kormányellenes fegyveres csoporttal – köztük az ELN-nel – egy január elejétől június végéig tartó fegyverszüneti egyezményről. Ez a rendelkezés a karhatalom és az ELN közötti összecsapások felfüggesztését és a két fél közötti – egyelőre mégsem létező – fegyverszüneti megállapodást célozta.

Az ELN felsővezetése azonban kedden világossá tette, hogy „az ELN csak ahhoz a megállapodáshoz tartja magát, amit a tárgyalóasztalnál vitatnak meg és fogadnak el” – olvasható közleményükben, amelyben egyúttal úgy érvelnek, „a kormány egyoldalú rendelete nem tekinthető megállapodásnak”, így az elfogadhatatlan számukra.

A napvilágra került ellentmondásos információk hátterével kapcsolatban a belügyminiszter kifejtette, a kormány azt a tűszüneti megállapodást tekintette a fegyverszüneti egyezmény alapjának, amit az ELN egyoldalúan hirdetett ki december 19-én az ünnepekre készülve. Az ELN ugyanis akkor azt kérte, hogy „a nemzeti kormány a békeszándékkal összhangban cselekedjen, és vizsgálja meg egy lehetséges kétoldalú fegyverszüneti egyezmény lehetőségét.”

Prada emellett egyértelműsítette, hogy az ELN-nel szembeni rendőrségi és katonai akciók mindaddig érvényben maradnak, amíg nem sikerül az ügyben előrelépést elérni, ugyanakkor óvatosságra és körültekintésre szólított fel a több évtizedes konfliktus természetéből és összetettségéből fakadóan.

A belügyminiszter beszédében hangsúlyozta: a nemzeti kormány soha nem fog lemondani semmilyen körülmények között sem a nemzeti béke koncepciójáról.

A miniszter kiemelte, hogy a másik négy fegyveres csoporttal kötött tűzszüneti megállapodás továbbra is érvényben marad.

A fegyverszünettel kapcsolatos további tárgyalások következő fordulóját január 23-án Mexikóban tartják.

(Kiemelt kép: Kolumbiai katonák Saravenában, Arauca államban, 2022. február 20-án. Fotó: Juancho Torres / Anadolu Ügynökség / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.