Ez a terrorszervezet vállalta magára az izraeli merényletet

A terrorakció során két ember vesztette életét.

2022. március 28., 06:26

Szerző:

Az Iszlám Állam nemzetközi terrorhálózat vállalta magára azt a merényletet, amelyet vasárnap este követtek el az észak-izraeli Hadera városban. A merényletben két ember meghalt, hét megsebesült, a támadókat agyonlőtték. A dzsihadista szervezet a Telegram közösségi oldalon adta hírül, hogy a „beszivárgott kommandó” két tagja hozzá tartozott.

A két merénylő a Tel-Avivtól mintegy 50 kilométerre fekvő Hadera városközpontjában, a központi buszpályaudvarnál automata fegyverekből nyitott tüzet az ott tartózkodó rendőrökre és civilekre. A közelben lévő határőr katonák meghallották a lövéseket, a helyszínre siettek, és agyonlőtték a támadókat. Az izraeli rádió szerint a merénylők izraeli állampolgárok voltak, de arabok. 

A támadás idején több arab ország külügyminisztere mellett Antony Blinken amerikai külügyminiszter is Izraelben tartózkodott. Blinken a Twitter közösségi oldalon elítélte és értelmetlennek nevezte a merényletet, és a halálos áldozatok családjának kinyilvánította részvétét. A sebesültek közül ketten súlyos állapotban vannak.

(Kiemelt képünk illusztráció: Színészek az Iszlám Állam (IS) csoport dzsihadistáit ábrázolják az ország Irán-barát síita muszlim Haszhed al-Szábi félkatonai hálózat által rendezett előadáson Bászra déli városában 2021. december 26-án. Fotó: Hussein FALEH / AFP)

 

Törökország újból megvétózhatja a finn és a svéd NATO-csatlakozást, amennyiben a két ország nem teljesíti a háromoldalú megállapodásban rögzített vállalásait - közölte a török elnök az észak-atlanti szövetség madridi csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatóján.

Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.