Exkluzív helyszíni beszámoló Kijevből: Ostrom utáni csend

Sehol sem látni orosz csapatokat.

2022. február 26., 09:03

Szerző:

Fülsiketítő a csend Kijev belvárosban - jelentette szombat reggel az ukrán fővárosból tudósítónk, Makai József, a 168 óra hetilap főszerkesztője. Bár az orosz csapatok az éjjel megkísérelték elfoglalni a várost, kudarcot vallottak.

  • Az éjszaka életbe lépő kijárási tilalom miatt pontos képet nem tudtam alkotni a város ostromáról, az kijelenthető, hogy a háború megkezdése óta a szombatra virradó éjszaka volt Kijev leghevesebb bombázása - mondta Makai József.

Beszámolója szerint az éjszaka folyamán szinte egybefüggő volt a rakétatámadások és robbanások hangja, ám ez leginkább a külvárosi részeket érintette - nagyjából hat kilométerre Kijev központjától.

  • A belvárosi részekben éjjel és hajnal felé is hallani lehetett kézifegyverekkel vívott csata hangját - mondta Makai. - A házak között visszaverődő hangok miatt nehéz megállapítani, pontosan merre dúlt az ütközet. Reggelre, a kijárási tilalom feloldását követő időszakban azonban fülsiketítő csend van a város központjában.

Tudósítónk elmondta: bár sok, ukrán nemzeti színű kaszaslagot viselő férfit látni, akiken látszik, hogy nem ágyban töltötték az elmúlt 12 órát, fegyvert viselő civilt egyetlen egyet sem látott.

Mint arról lapunk is beszámolt: az ukrán kormány bejelentette, hogy minden állampolgár, aki ígényli, kaphat automata gépkarabélyt. A tájékoztatás szerint erre akkora volt az igény, hogy gyorsan kifogytak a készletek. Bár a rettegő, képzetlen emberek kezébe éles fegyver adni elsőre sem tűnik jó ötletnek, Makai helyszíni tapasztalatai szerint ez inkább a kommunikációs hadviselés része volt - ugyanis Kijev utcáin nincsenek fegyverrel sétáló civilek.

Az előzetes hírek és a városvezetés álláspontja is az volt, hogy péntekről szombatra virradóan az orosz hadsereg megkísérli Kijev elfoglalását. Erről Makai kijelentette: bizonyosan nem történt meg. A belvárosi részekben sehol nem látni orosz csapatokat és a hírek szerint a külvárosi harcokat is az ukrán haderő kontrollálja.

Makai József beszámolt arról is, hogy Ukrajnát elképesztően nehéz elhagyni a menekültek áradata miatt. Több szemtanúval beszélgetve elmondta: egyenesen Nyugat, vagyis a magyar határ felé el sem érdemes indulni, de hatalmas kerülőkkel lehet a moldáv vagy román határt is megközelíteni. Az autópálya három sávjában lényegében ezer kilométeren keresztül egybefüggő a kocsisor. Moldova felé 50, míg Románia felé 33 kilométeres a sor a határ kilépő oldalán.

(Kiemelt kép:  Kijev, 2022. február 24. 2022. február 24-én készült kép az ukrán fővárosról. MTI/AP/Emilio Morenatti)