Exit poll: veszít Robert Fico pártja a szlovákiai választásokon

A Markíza TV és a Focus exit polljai szerint a liberális Progresszív Szlovákia vezet a szlovákiai időközi voksoláson. A Smer második, a magyar Szövetség pedig nem jutott be. Ezek még nem végleges eredmények.

2023. szeptember 30., 23:19

Szerző:

Az első exit pollok eredményei alapján a Progresszív Szlovákia, nyugatpárti és liberális párt nyerhette meg a szlovákiai választásokat. A Markíza TV eredménye szerint a PS 23,5 százalékot szerezhetett, míg Robert Fico pártja, akit Orbán Viktor is támogatott, második 21,9 százalékponttal második, a Hlas 12 százalékponttal harmadik. Az exit poll Szlovákiában általában pontatlan, végleges eredmények csak vasárnap reggelre várhatóak.

Az eddig kormányzó Ol'ano párt eredménye nagyon visszacsúszott, csak 8 százalékot szerzett.

Ha azonban az exit poll a valóságot tükrözi, úgy teljesen bizonyos, hogy Robert Fico és a Smer párt nem tud majd kormányt alakítani, legalábbis nagyon nehéz lesz koalíciót formálnia Szlovákiában.

Robert Fico jóléti kiadásokkal kampányolt, és azzal, hogy az ukrajnai háború ügyében semlegesebb álláspontot foglalna el, mint a mostani, Kijev-párti kormányzat Pozsonyban.

(Kiemelt kép: Robert Fico. Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP)

11:47

Ügynökmúltját érintő, 2016-ban tett és hamisnak vélt tanúvallomása miatt vádat emeltek Lech Wałęsa, a Szolidaritás független szakszervezet egyik alapítója, Nobel-díjas munkásvezér, későbbi lengyel államfő ellen – mondta el csütörtökön a varsói kerületi ügyészség szóvivője a Rzeczpospolita lengyel napilapnak.

09:57

Az Egyesült Királyság forradalmasította az AIDS-tesztelést. Egy új technológiának köszönhetően olcsón és gyorsan ki lehet mutatni a vírust egy egyszerű vérvizsgálat során. A brit egészségügyi szervezet az NHS úgy döntött, hogy kísérleti jelleggel, minden balesetire bekerülő beteget szűrni fognak HIV-re is. Kivétel, ha a páciens külön kéri ennek mellőzését. Sir Elton John is felszólal a brit parlamentben, ahol a program folytatására biztatja a honatyákat.

09:42

Több mint öt órán át tartó, mintegy négyezer kilométeres repülőút után megérkezett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri szintű tanácskozására Szkopjéba Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.