Évtizedek óta nem tapasztalt erejű vihar pusztított az Egyesült Királyságban

Walesben az összes iskolát bezárták és teljesen leállították a vasúti közlekedést.

2022. február 18., 19:16

Szerző:

Évtizedek óta nem tapasztalt erejű szélvihar érte el pénteken az Egyesült Királyság déli részét. Az orkán sérüléseket, több helyen komoly épületkárokat okozott – leszakadt például a londoni O2 aréna tetőszerkezetének jelentős része is –, és megdőlt az angliai szélsebesség-rekord, írja az MTI.

A brit meteorológiai intézet, amely már napok óta figyelmeztette a lakosságot a közelgő viharra, pénteken Londonra, Délkelet- és Kelet-Anglia kiterjedt térségeire, a közvetlenül a vihar útjába eső délnyugat-angliai Devon, Cornwall és Somerset megyékre, valamint a dél-walesi partvidékre rendelte el a rendkívül ritkán alkalmazott, legmagasabb szintű vörös riasztást.

E riasztási szintet a hivatalos meghatározás szerint „emberéleteket veszélyeztető időjárási jelenség” esetén lehet bevezetni. Az Atlanti-óceánról érkező, Eunice nevű viharzóna délnyugatról halad északkelet felé. Péntek délután a dél-angliai partok előtt fekvő Wight-szigeten 196 kilométer/óra sebességű széllökést mértek. A brit meteorológia szerint – jóllehet az adatot még hitelesíteni kell – ez az Angliában valaha mért legnagyobb szélsebesség.

Délután Londonban is előfordultak 120-140 kilométeres sebességű széllökések, és a városban több helyen jelentős károk keletkeztek. Az orkán nagy területen letépte a délkelet-londoni O2 aréna tetőszerkezetét. A 20 ezer fő befogadóképességű sport- és rendezvénycsarnok jellegzetes kupolaszerű, könnyűszerkezetes tetejét több helyen is felszakította a szélvihar. A 2000-ben épült arénát – amely korábban Millennium Dome néven volt ismert – kiürítették és lezárták.

A csarnokban pénteken és a hétvégén több koncertet is rendeztek volna, de ezeket törölték. Írországban egy ember meghalt, amikor rázuhant egy kidőlő fa. A London nyugati határában fekvő Henley-on-Thames kisvárosban egy nő súlyos fejsérüléseket szenvedett a szélvihar által felkapott törmelékektől. London fő pályaudvarainak vasúti forgalma gyakorlatilag leállt, miután számos helyen fák dőltek a sínekre.

London öt nemzetközi repülőterén – Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton, City – rengeteg járatot töröltek vagy máshová irányítottak át. A város belterületén lévő City repülőtéren teljesen leállították a forgalmat. Akadozik a világ legforgalmasabb tengeri kompkikötője, a délkelet-angliai Dover működése is, miután több komptársaság felfüggesztette az átkeléseket Anglia és a kontinens között.

Walesben, ahol egy időre 40 ezer lakóingatlanban szűnt meg az áramellátás, az összes iskolát bezárták és teljesen leállították a vasúti közlekedést. A területileg illetékes szolgáltató, a Western Power délután közölte, hogy több mint 30 ezer otthonban ismét van áram. A biztosítótársaságok több millió autótulajdonosnak küldtek sms-üzenetet, arra kérve őket, hogy járművükkel ne parkoljanak fák közelében.

A területileg illetékes rendőrségek azt kérték pénteki felhívásukban, hogy aki teheti, ne mozduljon ki otthonról és az emberek csak a legszükségesebb esetekben induljanak hosszabb utazásra a vörös riasztás által érintett térségekben. Boris Johnson miniszterelnök péntekre összehívta a brit kormány különleges fejlemények idején ülésező, az adott helyzetnek megfelelően változó összetételű tanácskozó testületét (COBRA). A meteorológiai intézet becslése szerint legalább három évtizede nem érte el ilyen erejű atlanti vihar az Egyesült Királyságban.

(Kiemelt kép: két ember küszködik a széllel a Westminster hídon London belvárosában 2022. február 18-án. Fotó: Tolga Akmen / AFP)

Tegnap 20:07

Egy fiatal nő volt az a lövöldöző, aki három gyereket és három felnőttet halálosan megsebesített Nashville-ben egy keresztény magániskolában hétfőn – közölte a helyi rendőrség vezető tisztségviselője.

Humza Yousaf eddigi egészségügyi minisztert választották a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjévé. A vezetőválasztási versengés hétfőn bejelentett eredménye azt is jelenti, hogy Yousaf lesz Skócia következő miniszterelnöke.