Evakuálják a lakosságot Európa legnagyobb atomerőművének városából

Megnyílt a humanitárius folyosó, a nőknek és a gyerekeknek menniük kell.

2022. március 9., 12:59

Szerző:

Megkezdődött a lakosság evakuálása Európa legnagyobb atomerőművének otthont adó Enerhodarból. Az oroszok által nemrégiben megtámadott város polgármester üdvözölte a humanitárius folyosó bejelentését.

Dmitro Orlov polgármester elmondta, hogy inzulint, gyógyszereket és élelmiszert is szállítanak a napokban Enerhodarba. Egyúttal felszólította a nőket és a gyerekeket, hogy csatlakozzanak a konvojhoz, és hagyják el a várost, írja a CNN. A közeli Zaporizzsja városból történő evakuálás üteme az erőmű elfoglalása óta felgyorsult, azonban így is civilek milliói rekedtek borzasztó körülmények között Ukrajna-szerte. 

Az ukrán hadsereg 12 órás tűzszünetben állapodott meg szerdán Oroszországgal, hogy a civilek humanitárius folyosókon keresztül menekülhessenek. 

Enerhodarban található Európa legnagyobb atomerőműve, amelyet az orosz csapatok birtokolnak, miután a múlt hét végén elfoglalták a létesítményt. Az atomerőműnél folytatott heves harcokat elítélte a nemzetközi közvélemény, sokan pedig nukleáris katasztrófától tartanak.

(Kiemelt kép: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik via AFP)

 

Tegnap 20:20

Fehéroroszországban négy hónappal Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindulása után a helyi független sajtó tudomása szerint egyre többen kapnak katonai behívóparancsot, ezzel összefüggésben az ukrán vezérkar csütörtökön „rejtett mozgósításról" beszélt.

Tegnap 20:05

Törökország újból megvétózhatja a finn és a svéd NATO-csatlakozást, amennyiben a két ország nem teljesíti a háromoldalú megállapodásban rögzített vállalásait - közölte a török elnök az észak-atlanti szövetség madridi csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatóján.

Tegnap 19:51

Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.