Európai polgári kezdeményezés indult a lakhatási feltételek javítása érdekében, mivel szinte minden európai országban lakhatási válság van

2019. május 30., 18:17

Szerző:

Európában és Magyarországon is lakhatási válság van, a lakásköltségek megfizethetetlenné váltak, egyre több ember kerül nehéz helyzetbe a lakásköltségei miatt. 82 millióan a jövedelmük több mint 40 százalékát fordítják a lakhatásukra, egyre hosszabbak a várólisták a támogatott, szociális és megfizethető bérlakásokért, ráadásul majdnem az összes uniós tagállamban nő a hajléktalanság. Ezért négy magyar civil szervezet is csatlakozott egy európai uniós polgári kezdeményezéshez – derül ki a civilek szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményéből.

A Város Mindenkié csoport, az Utcáról Lakásba Egyesület, a Habitat for Humanity Magyarország és az Amnesty International Magyarország csatlakozott a Housing for All (Lakhatást mindenkinek) Európai Polgári Kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy

javítsa a jogi és pénzügyi keretfeltételeket ahhoz, hogy az európai polgárok gondoskodni tudjanak a megfelelő lakhatásukról.

Fotó: Kovalovszky Dániel

Az osztrák székhelyű Housing For All mozgalom petíciót indított. Már 17 európai ország szervezetei csatlakoztak hozzá, és felszólítják az Európai Uniót, hogy biztosítsa a szociális és megfizethető lakhatáshoz való könnyebb hozzáférést. Többek között azt kérik, hogy segítse elő az EU a szociális és megfizethető lakásokat érintő állami beruházásokat, illetve hogy az ilyen típusú ingatlanokat fejlesztők könnyebben jussanak uniós finanszírozáshoz.

A kezdeményezők abban bíznak, hogy sikeres akció után az EU érdemi lépéseket tesz a lakhatási válság megoldására. A kezdeményezéshez európai uniós szinten 1 millió aláírásra van szükség, amit jövő év márciusában gyűjtenek egész Európában a csatlakozó szervezetek. Ha egy polgári kezdeményezés szervezőinek ugyanis sikerült összegyűjteniük legalább egymillió aláírást úgy, hogy a támogató nyilatkozatok száma legalább hét országban elérte az adott országra vonatkozóan előírt küszöbértéket, az Európai Bizottságnak döntést kell hoznia arról, hogy eljár-e az ügyben vagy sem.