Európai parlamenti vezetők ítélték el Orbánt

A tusnádfürdői fajkeveredést emlegető beszéde miatt.

2022. július 30., 08:26

Szerző:

„Megbocsáthatatlan” szavai miatt ítélte el Orbán tusnádfürdői beszédét az Európai Parlament több vezetője. A Telex összefoglalója szerint az EP prominensei pénteken egymás után adták ki az erről szóló nyilatkozatokat. Iratxe Garcia Pérez, a baloldali Szocialisták és Demokraták frakcióvezetője az EP elnökéből és frakcióvezetőiből álló Elnökök Konferenciája nyíltan elítélte Orbánt a „fajkeveredéses” megjegyzése miatt. Azt írta:

„A társadalmainkban nincs helye rasszizmusnak, hátrányos megkülönböztetésnek és gyűlöletbeszédnek, az ilyen elfogadhatatlan nyilatkozatoknak, amelyek világosan megsértik az uniós szerződésekben is rögzített értékeinket”.

A nyilatkozat kapcsán az Elnökök Konferenciája további cselekvésre hívta fel az Európai Parlamentet, amelyben fellépnének „a rasszizmus és idegengyűlölet növekvő normalizálása” az EU Alapszerződése 2-es cikke értelmében. A befolyásos Elnöki Konferencia mindezek miatt

kifejezetten kérte, hogy a problémák megnyugtató rendezéséig a parlament továbbra is tartsa vissza Magyarországtól az uniós források kifizetését.

Mostanra egyedül Magyarország helyreállítási tervét nem fogadták csak el az Európai Bizottságban, ezért az ország nem is tud hozzájutni az ezzel kapcsolatos forrásokhoz.

Guy Verhofstadt veterán liberális EP-képviselő pedig az Európai Parlament rendkívüli ülésének összehívását is kezdeményezte Orbán Viktor megszólalásának ügyében.

(Kiemelt kép: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke beszédet mond az Európai Parlament plenáris ülésén 2021. július 7-én. Fotó: Abdesslam Mirdass / Hans Lucas/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.