Felháborodtak az Európai Néppártban azon, hogy a Fidesz az ellenfélnek szurkol

2020. július 2., 08:04

Szerző:

Kaptak hideget-meleget a fideszesek az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának szerdai ülésén – tudta meg a Népszava.

Egy lengyel EP-képviselő felháborodottan szóba hozta, hogy Novák Katalin, a magyar párt alelnöke gratulált Andrzej Duda lengyel államfőnek a vasárnapi elnökválasztás első fordulójában elért sikeréhez. Duda a hatalmon lévő populista, nacionalista Jog és Igazságosság párt jelöltje, míg ellenfele, Rafał Trzaskowski az EPP-hez tartozó Polgári Platform képviseletében kampányol. Többen azt kifogásolták, hogy a Fidesz az ellenfélnek „szurkol”.

 

 

Andrzej Duda sikere azt jelzi, hogy „a lengyel választók erős üzenetet küldtek, miszerint erős családok alkotják az erős Lengyelország alapját”, írta Novák Katalin a Twitteren, amitől egyes néppárti EP-képviselők kiborultak. 

Duda, a populista, nacionalista Jog és Igazságosság párt jelöltje az első, Trzaskowski a második helyen jutott be a július 12-én esedékes második fordulóba.

A lap forrásai szerint több hozzászóló egyszerűen elfogadhatatlannak nevezte, hogy az EPP egyik tagpártja az ellenfélnek szurkoljon.

Szóba került a nemzeti konzultáció is, amellyel kapcsolatban felszólították a Fideszt: hagyjon fel azzal, hogy manipulatív, félrevezető kérdésekkel bombázza a polgárokat. Voltak, akik „kommunista stílust” olvastak a magyar párt fejére. A fideszes Szájer József válaszában azzal érvelt, hogy nekik sem gratulált soha a Polgári Platform, ők miért gratulálnának a lengyel pártnak.

A Népszavának egy parlamenti EPP-s forrás azt nyilatkozta, hogy „tudván tudva, hogy a lengyel választások mennyire fontosak a Európai Néppárt számára, Duda támogatása hűtlenséggel és árulással ér fel”.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.