Megbukhat a Twitter az EU-ban

Amennyiben Musk nem tartja be a dezinformáció elleni küzdelemmel összefüggő európai követelményeket, az Európai Unió augusztus 25-től betilthatja a Twitter közösségimédia-platformot.

2023. május 30., 11:26

Szerző:

Jean-Noël Barrot francia digitális ügyekért felelős miniszter hétfőn bejelentette:  az amerikai vállalat tiltó szankcióra számíthat, amennyiben nem hajlandó betartani a készülő európai digitális szolgáltatásokról szóló törvényt.

„A dezinformáció az egyik legsúlyosabb fenyegetés, amely demokráciáinkra nehezedik. Keményen fellépünk a Twitterrel szemben, ha ismételten nem tartja be a szabályainkat”

– idézi a France Info-nak adott nyilatkozatot az Index.

Mint ismert, a Twitter kilépett az Európai Bizottság által létrehozott félretájékoztatás elleni gyakorlati kódexből.

Ez utóbbi kötelezettségeket ír elő a nagy digitális platformok számára a politikai hirdetések nyomon követésére, a dezinformáció visszaszorítására, valamint a kívülállók szélesebb körű hozzáférésének és részvételének ösztönzésére vonatkozóan.

A Politico cikkében emlékeztet arra, hogy más nagy közösségi médiaplatformok ígéretet tettek arra, hogy elfogadják és támogatják az előírásokat.

Az Európai Bizottság már februárban közölte, hogy a Twitter nem adott le teljes jelentést az online félretájékoztatás elleni, múlt évi tevékenységéről, ezzel nem felelt meg a gyakorlati kódexben előírt kötelezettségének.

Az Elon Musk tulajdonában lévő cég november végén visszavonta a koronavírussal kapcsolatos félretájékoztatás elleni előírásait, ennek értelmében az oldalról többé nem szűrik ki a járvánnyal kapcsolatos hamis állításokat és szándékosan félrevezető tartalmakat.

(Kiemelt kép: Elon Musk a SpaceX alapítójaként szólal fel a Satellite 2020 konferencián Washingtonban, 2020. március 9-én, az Egyesült Államokban. Fotó: Yasin Ozturk / Anadolu Ügynökség via AFP)

06:54

Két ember halt meg Rotterdamban a két helyszínen, egy magánházban és az Erasmus Egyetemi Klinikán elkövetett lövöldözésben – közölte az NL Times című angol nyelvű holland napilap rendőrségi információkra hivatkozva csütörtökön.

Egy fegyveres két embert súlyosan megsebesített a rotterdami Erasmus Egyetemi Klinikán, az épületben tűz ütött ki, a gyanúsítottat előállították – közölte az NL Times című angol nyelvű holland napilap csütörtökön.

Kanadának tanulnia kell abból a botrányból, amelyet egy náci veterán ottawai parlamenti megünneplése robbantott ki, és a továbbiakban szolidárisnak kellene lennie a nácizmus elítélésére irányuló orosz kezdeményezésekkel az ENSZ-ben – jelentett ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak nyilatkozta.

2023. szeptember 28., 19:46

Történelmi pillanatként értékeli, Székelyföld önrendelkezése szempontjából pedig „jelzésértékűnek” tartja a francia államfő Korzika autonómiájával kapcsolatos csütörtöki bejelentését Antal Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezető politikusa.